Пунија скупштинска сала, већа одговорност

У новом сазиву парламента обновљена је стара идеја - обавезни радни кворум. Он подразумева да у сваком тренутку у сали седи најмање трећина посланика.

Пунија скупштинска сала - квалитетнија дебата парламентараца. Увођењем радног кворума за седнице парламента, сала у поподневним сатима не би смела да буде празна већ би најмање 84 посланика, и власти и опозиције, морала да буде у сали.

"Гледајући пренос са седница Скупштине, заиста тужно делује пленарна скупштинска сала, када има само неколицина посланика који су присутни на пленарним заседањима", каже Ласло Варга из Савеза војвођанских Мађара.

Унапређењу рада парламента допринели би преноси на интернету, евентуално увођење парламентарног канала, али и отворене седнице скупштинских одбора - кажу у опозицији.

Потпредседница Скупштине Србије Гордана Чомић (ДС) каже да је то тема о којој може бити речи на радној групи која мења пословник Народне скупштине.

"Прибојавам се да је у питању само жеља да се упути једна популистичка порука да ће се задржати посланици у Народној скупштини", каже Чомићева.

Први корак ка подизању угледа парламента је пуна скупштинска сала, верују заговорници идеје увођења радног кворума.

"Волели бисмо да направимо консензус са свим политичким групама и свим посланичким групама на том послу и да свака посланичка група има обезбеђену бар једну трећину својих посланика у сали у сваком тренутку. Уколико неко тако нешто не жели , СНС ће обезбедити ту једну трећину", тврди Зоран Бабић (СНС).

Увођење радног кворума није обавезна пракса. И у страним парламентима могу се видети празне клупе у време расправа, али обавезно присуство посланика у скупштинским клупама могло би увећати кредибилитет Скупштине.

Политички аналитичар Зоран Стојиљковић сматра да би било добро када би трећина посланика и посланица седела у клупама.

"Имам осећај да је то цинично речено од стране владе сопственим посланицима и парламентарној већини, јер имајући у виду распоред снага у парламенту то се односи пре свега на њих. Што се тиче опозиционих посланика, толико их је мало да ће морати, уколико хоће да балансирају парламентарну расправу", оцењује Стојиљковић.

Још се не зна када ће бити уведена нова правила. Да би посланици боље заступали интересе грађана и ажурније мењали и бранили законске прописе, непходно је најпре изменити најважнији скупштински акт - Пословник о раду Скупштине.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи