Предизборна нетрпељивост према Србима

Изјава Хашима Тачија да је црква у Приштини "ужасно дело" и споменик Слободана Милошевића изазвала је оштра реаговања. Поставља се питање да ли Црква Христа Спаса косовским властима смета увек, или само уочи избора.

Београд тумачи Тачијаву изјаву као нетолерантну, непоштовање према свему што је српско на Косову и Метохији и застрашивање. Аналитичари верују да ће сличних изјава и потеза бити још - све до избора који се на Косову очекују средином године.

Официр за везу Београда при мисији ЕУ у Приштини Дејан Павићевић рекао је да овакве поруке треба избегавати и да не смеју да се дају иако је неко у изборној кампањи.

"Не смемо застрашивати никога, не смемо дозволити да се застрашивањем српског народа придобијају некакви гласови, дијалог је у току и дијалог траје и трајаће и овакве изјаве никако нису добродошле" каже Павићевић.

Изјава Тачија да је објекат православне цркве у дворишту Универзитета у Приштини - "ужасно дело" и за Епархију рашко-призренску најгори је облик нетолеранције. Циљ је да се униште трагови и избрише идентитет који српски народ на том подручју вековима гради.

Епископ рашко-призренски Теодосије рекао је да то што приштински Универзитет и албански политичари не могу да толеришу православни храм у центру града, само показује колики је степен нетолеранције већинског албанског становништва у Приштини где живи само педесет српских душа.

"Коришћење овакве реторике не може се другачије објаснити него као охрабрење и уступак онима који будућност Косова желе да изграде на рушевинама српских цркава, домова и гробаља", рекао је Теодосије.

Поставља се питање да ли су то изоловани инциденти, или увод у притиске на Србе који би могли да обележе предизборну косовску кампању?

Познаваоци прилика верују да ће сличних изјава бити све до избора, али да то не значи да косовски политичари не рачунају и на Србе.

Политички аналитичар Душан Јањић рекао је да је врло добро бити против Срба кад дођу избори, јер има један део бирачког тела који то воли и биће још изјава и о војсци и о томе да они више неће разговарати са Београдом.

"Знате како кажу, сачекајте да прођу избори, после ће се разговарати и са Београдом и са Србима", каже Јањић.

Косовски премијер Хашим Тачи предложио је да се 8. јуна одрже парламентрарни избори. Централна изборна комисија сматра да то није могуће јер је кратак рок да се они организују на ваљан начин.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи