Саветовање на највишем нивоу

Недавним изменама Закона о Влади предвиђа се да премијер, уместо досадашња два, може да има неограничен број савета. Чланови савета неће бити у радном односу у Влади, а тај посао обављаће волонтерски, каже премијер Србије Александар Вучић. Оснивање савета је добра идеја, оцењују стручњаци. Њихов утицај, ипак, зависиће од бројних фактора.

Осим економског и савета за јавну службу и државне органе, премијер Александар Вучић моћи ће да оснива и савете у другим областима, од спољне политике до људских права. Намера је да кључне политичке одлуке буду засноване на стручној основи.

Премијер истиче да је реч о људима који би радили волонтерски и да је идеја да постоји више савета који би помагали у важним и озбиљним стварима.

"Зашто је то неко био ограничио на одређен број, то нам никада није било јасно. Трошкови буџета у томе су никакви", истиче премијер Александар Вучић.

Вучићеви претходници, Ивица Дачић и Мирко Цветковић имали су савете за привредни опоравак, односно економски развој. Међутим, ретко су се састајали а њихов утицај на доношење одлука био је занемарљив - што су неки од њихових чланова спремни да признају.

Члан Савета при кабинету Мирка Цветковића (2008-2012) Јуриј Бајец има утисак да тај савет није имао много утицаја на политику.

"У сваком случају, не може да штети. Савети су место где стручни људи са својим знањем, искуством, конкретним саветима и опаскама могу да помогну премијеру да реши нека питања у вези са доношењем закона, променама, стратешким питањима, односе из јавних политика", објашњава Бајец.

Први предуслов за значајнију улогу савета је остварен на изборима, сматрају стручњаци. Због доминације најјаче странке, власт је ослобођена стега које са собом носе коалиционе Владе. Због тога је већа могућност да ће се одлуке мерити стручним а не политичким мерилима.

"Од господина Вучића зависи какав ће ефекат имати савети, да ли ће их он доживети како треба, онако како они функциониши у свету. И друго, да ли ће осим људи који мисле слично као он укључити, пре свега, стручне људе и да ли ће озбиљно уважити њихово мишљење", истиче економиста Љубодраг Савић.

Јуриј Бајец наглашава да савети не оптерећују буџет и да је добро да се разговара са људима који немају проблем да отворено изнесу мишљење.

"Људима који могу да кажу шта им евентуачно смета али и да буду практични у давању предлога који касније могу да буду корисни за реализацију одређене политике", каже Бајец.

Бесплатне савете не одбијају ни председници и премијери најмоћнијих земаља. Највиши функционери у многим западним земљама имају савете за све кључне области политике и друштва.

Ти савети често имају пресудну улогу у доношењу важних политичких одлука.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи