Локалне канцеларије крче пут до ЕУ

Бржи пут до ЕУ преко својих представништава у Бриселу траже и локалне власти. Осим Крагујевца, Ниша и Новог Сада, отварање Канцеларија за европске послове најављују и други градови. Канцеларије у Бриселу требало би да помогну чвршћем, бољем и ефикаснијем повезивању са Европском унијом.

Отварање канцеларија најавиле су власти у Краљеву и Новом Пазару, раније су се такве најаве чуле и из Ваљева, а ускоро ће у европску престоницу свог представника послати и Стална конференција градова и општина.

"Један од најважнијих разлога је да се буде на извору информација да можете у припреми различитих еворпских докумената, фондова, пројеката, да учествујете у свим фазама како бисте на време сигнализирали својим локалним самоуправама да се припреме", каже генерални секретар СГО Ђорђе Станичић.

Први српски град са својим представништвом у Бриселу био је Крагујевац. Због финансијских проблема, то тело не ради скоро годину дана.

"Канцеларија ради у неком сатусу који је прилично замрзнут, али ипак ми послујемо на неки начин са каналима које имамо у Бриселу и на тај начин остварујем неке своје интересе у смислу да многи наши људи одлазе на програме едуковања и боравка тамо", рекао је Добрица Миловановић, члан градског већа за међународну сарадњу.

Нишлије су задовољне радом канцеларије, јер преко свог представника остварују контакте са европским инвеститорима.

"Јуна ћемо имати један озбиљан састанак покушавајући да направимо активност на аеродрому у Нишу, где ћемо још пре тога имати неколико састанака са представницима ипа фондова. Од aпликовања ове године добијена су већ два пројекта у вредности од 280.000 евра", рекао је градоначелник Ниша Зоран Перишић.

Посебан статус има војвођанска канцеларија. Она је смештена у згради мисије Србије у Бриселу и свој рад координира са Министарством спољних послова.

"Ако кажемо да је 87 одсто свих прекограничних пројеката, који се дешавају на територији Србије, на територији Војоводине, ако кажемо да је највећи научно-истраживачки пројекат који се дешава на територији Србије, у Војводини, онда вам је јасно да је та канцеларија за нас изузетно важна", рекао је Бранислав Бугарски, секретар за регионалну политику и локалну самоуправу Владе Војводине.

За локалне самоуправе постоји још један изазов. ЕУ ће увести као новину у наредном периоду и финансијску резерву, намењену земљама које успешно споводе реформе.

"Биће појачана одговорност за остваривање резултата тим средствима, дакле не учинака појединачних пројекта, већ онога што је на једном вишем нивоу остваривања циљева у сектору и реформама које се срповоде. Битно је на који начин се допринеси остваривању и какав помак ми правимо из годину у годину у спровођењу одређене секторске политике", каже Ана Илић из Канцеларије за европске интеграције.

ЕУ је одредила 2017. као годину пресека, када ће се оцењивати какав је напредак у реформама, а канцеларије би могле да допринесу позитивним оценама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи