Бабић: Неопходан закон о узбуњивачима

Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић изјавила је да има много тога што би нова Влада требало хитно да уради када је у питању борба против корупције, а да су приоритети Агенције измене Закона о Агенцији за борбу против корупције и доношење закона о заштити узбуњивача.

"Узбуњивачи имају важну, а веома ризичну, улогу у откривању корупције и зато им се мора пружити адекватна заштита од одмазде. Путеви корупције су, по самој својој природи тајни. Да би била откривена, важно је да се људи који су сведоци корупције охрабре да је пријаве, а обвавеза је државе да устпостави механизме њихове ефикасне заштите", истакла је Татјана Бабић.

На питање да ли су државни функционери у последњој изборној кампањи користили више или мање јавне ресурсе него на ранијим изборима, Бабићева је рекла да поступак контроле није окончан, "па је тешко дати прецизну процену, али се чини да у том погледу нема значајнијих одступања у односу на претходне изборне кампање", преноси Танјуг.

Она је навела и да су Ивица Дачић и шест министара из његове Владе доставили податке о активностима у току изборне кампање у додатном року од 15 дана које им је Агенција дала.

Она је међутим оценила да је важно да јавност буде благовремено упозната са оним што отежава рад Агенције , посебно када су у питању највиши представници извршне власти који имају и највећу одговорност у испуњавању свих законских обавеза.

Одговарајући на питање ко су три члана претходне Владе која су ћутањем игнорисали њен захтев за подацима о активностима у кампањи, Бабићева је рекла да је Агенција "саопштила само имена оних чланова Владе који су својим одговорима јасно исказали став да неће поступити по њеном захтеву".

"Одговори на први захтев Агенције нису стигли из кабинета Сулејмана Угљанина, покојног Јована Кркобабића и Александра Вучића", рекла је Бабићева и додала "како није редак случај да одговор на захтев Агенције изостане због административних разлога, упућене су ургенције, након којих су одговори достављени".

Бабић је рекла и да одговорно тврди да подаци из кривичних пријава против Славице Ђукић Дејановић и Горана Јешића, који нису пријавили имовину или су доставили лажне податке, нису изашли из Агенције, јер су биле преузете све мере у циљу поврељивости документа.

Бабић је поручила и да циљ Агенције није да подноси кривичне пријаве већ да функционери благовремено пријављују имовину и да се обесхрабре да је прикрију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи