Протест НУНС-а због саопштења СНС-а

Независно удружење новинара Србије оштро је осудило саопштење Српске напредне странке у коме је, без навођења конкретних детаља, оштро нападнута уређивачка политика РТС-а.

У саопштењу НУНС је навео да такав наступ владајуће странке враћа Србију у време када су медији били "или апсолутно послушни, или су се држали своје уређивачке политике ризикујући опстанак, па и животе новинара и уредника", преноси Бета.

То удружење је подсетило владајућу странку да је посао новинара да у име јавности постављају питања, а посао политичара и других јавних личности јесте да одговарају на та питања.

"Не постоје погрешна питања, постоје само погрешни одговори, а јутрошње саопштење СНС-а један је од најлошијих 'одговора' који је из врха власти стигао у протеклих неколико година", оценио је НУНС и подсетио владајућу странку да ни држава ни други центри моћи немају право да се мешају у уређивачку политику медија.

Удружење је навело да одговарајуће законске норме предвиђају слободну уређивачку политику јавног сервиса и позвало Републичку радиодифузну агенцију, која је задужена за електронске медије, да пажљиво размотри овај случај и предузме мере у складу са законом како би заштитила независност јавног сервиса.

"Додатни разлог за забринутост јавности јесте чињеница да СНС у саопштењу уопште није навела на коју емисију тачно мисли и шта јој се конкретно не допада, задржавши се на паушалној опцени да РТС жели да 'унизи владу и Александра Вучића'", пише у саопштењу.

НУНС је истакао да не види други разлог за овакав приступ осим намере да се свим новинарима и уредницима стави до знања да воде рачуна о томе шта пишу, говоре и питају.

"То отвара пут за ново јачање ионако претерано присутне аутоцензуре", оценио је НУНС.

Удружење је позвало новинаре, новинарске асоцијације и удружења, као и организације циволног друштва и државне органе, да учине све како би се зауставило ограничавање медијских слобода и створили услови за истинску реформу медијског сектора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи