Читај ми!

Ђурић: Без избора економски крах

Без ванредних парламентарних избора не могу се спровести реформе у економији и социјалном систему, које су кључне за Србију, сматра потпредседник ЛДП-а Бојан Ђурић. Ако се ситуација задржи на овом нивоу, земљу за неколико месеци очекује економски крах, упозорава Ђурић.

Потпредседник Либерално демократске партије Бојан Ђурић сматра да су за Србију кључне реформе у економији и социјалном систему и тврди да њих не може бити без ванредних парламентарних избора.

"Ако не буде избора и ако се ситуација задржи на оваквом нивоу политичког мртвила, Србију чекају економски крах за неколико месеци, вероватно неколико ребаланса буџета, слом предузећа у реструктурирању, масовни откази и пропадање у приватном сектору", рекао је Ђурић за Танјуг.

Како тврди, одлагање реформи је много скупље од одржавања ванредних избора, који би, истиче, коштали око 10 милиона евра, што је "једнако седмодневном одлагању реформи у 'Србијагасу' или тродневном у ПИО фонду".

"Ако ме питате да ли сам за то да идемо брзо на изборе и да одмах од априла или почетка маја почнемо уштеде и реформе у ПИО фонду, здравственом фонду, 'Железницама', 'Србијагасу' и тако до краја године уштедимо стотине милиона евра, и да с друге стране потрошимо 10 милиона евра на изборе, ја сам за изборе", рекао је Ђурић.

Он је нагласио и да су ванедни избори важни како би показали да ли је политика ПУПС-а и СПС-а разлог или изговор за то што до сада није било реформи у кључним секторима економије и социјалне политике.

Ђурић каже да не стоји аргумент да влада има већину и да је то разлог због којег не треба ићи на изборе, наводећи да месецима нема озбиљних предлога у парламенту, ниједног реформског закона ни политичке снаге, јер сви чекају изборе.

"Шта може да буде конкретни повод то је увек мање важно, за нас је разлог за сазивање ванредних избора дубоко политички, техника је увек на маргини", рекао је Ђурић.

Он је истакао да би после Косова и ЕУ на дневни ред требало да дођу економске теме, које су годинама на маргини политичког живота, али које, како каже, нису јефтино коштале грађане.

"У ситуацији смо да је за првих 15 дана ове године динар већ склизнуо према евру за више од једног динара, практично је за 15 дана инфлација на неки начин појела читаво планирано повећање пензија у 2014. години", рекао је Ђурић.

Истиче и да је десетине и стотине хиљада људи за неколико година изгубило посао у приватном сектору и да о њима нико не брине.

"Последњих неколико недеља се сви труде да са популистичких и демогошких позиција пошаљу поруку да неће бити закона о раду, или кроз опструкцију и популистичке поруке покушавају да заштите оне који имају срећу да имају какав такав посао у државном или јавном сектору, а паралелно с тим стотине људи у приватном сектору изгубило је посао", рекао је Ђурић.

Он је навео да ЛДП инсистира на реформама социјалних служби и јавних фондова и да жели да понуди модел реформе, који неће бити посао за једну владу, већ у наредних десет година.

"У земљи има 1,7 милиона пензионера. Седам милиона грађана заинтересовано је за то како функционише Републички фонд за здравствено осигурање, а до сада се политичари никад нису бавили тиме. Ми желимо да понудимо концепт реформе тог система", рекао је Ђурић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи