Читај ми!

Кацин: Истражити злочине тајних служби

Србија треба да покаже да су сви злочини Милошевићевих тајних служби расветљени и рашчишћени, поручио известилац ЕП за Србију Јелко Кацин. ЕУ није целовита без целог Западног Балкана, закључио Кацин. Посланици ЕП одали признање српским властима због нормализације односа са Приштином и спровођењу унтрашњих реформи.

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин изјавио је да Србија треба да расветли све злочине својих тајних служби, укључујући и позадину убиства премијера Зорана Ђинђића.

"Србија треба да покаже да су сви злочини Милошевићевих тајних служби расветљени и рашчишћени", рекао је Кацин на пленарном заседању ЕП у Стразбуру, где је касно поподне отворена расправа о годишњем извештају о напретку Србије у европским интеграцијама.

"Политичка позадина убиства премијера Зорана Ђинђића мора да се реши једном за свагда", поручио је известилац у уводном говору, истичући да Србија не може себи да дозволи да у преговоре о придруживању улази под теретом сумњи у кредибилитет и стабилност својих институција.

Подсетио је посланике да су ова питања у сржи поглавља 23 (правосуђе и основна права) које ће бити отворено у оквиру преговора о придруживању који званично треба да почну 21. јануара, међувладином конференцијом у Бриселу.

Кацин је рекао да је Београд "опрезно приступио" реформама правосудног система, уз напомену да се још чека на исход процеса који се тичу високе корупције.

Известилац је оценио да ће пут Србије ка ЕУ, који отпочињањем преговора улази у нову историјску фазу, бити дуг, а повремено тежак и пун изазова.

"Позивам српску политичку елиту да створи снажан консензус око кључних стратешких питања у приступном процесу и да у тај процес укључи цивилни сектор, чији је допринос транспарентности реформског процеса од изузетног значаја", рекао је Кацин.

Истакао је да Србија има велике, а потцењене људске и привредне потенцијале, које треба коначно искористити након дугогодишње изолације и аутистичног приступа озбиљним изазовима, а посебно је похвалио Београд због конструктивног приступа дијалогу са Приштином.

"Србија је престала да заузима непријатељски став о косовском питању откад је премијер Ивица Дачић пружио руку свом косовском колеги Хашиму Тачију" рекао је Кацин, уз напомену да су први кораци уједно и најтежи.

"Апсолутно сам сигуран да ЕУ неће бити целовита док јој се не придружи и последња држава са Западног Балкана", закључио је Кацин.

Након данашње дебате, очекује се да посланици у четврак изгласају резолуцију о напретку Србије у процесу европских интеграција, чији је текст усвојен у Спољнополитичком комитету још прошле године.

У предлогу резолуције се хвале напори српских власти на нормализацији односа Београда и Приштине спровођењу унутрашњих реформи.

Похвале Србији из Сразбура

Министар спољних послова Грчке Димитрис Куркалис, отварајући дебату подсетио је да је Грчка одувек подржавала процес проширења ЕУ и похвалио напредак у дијалогу Београд-Приштина, рекавши да је "довео до резултата који су донедавно били незамисливи".

Европски комесар за проширење Штефан Филе је у обраћању Парламенту подсетио да се ближи стогодишњица Првог светског рата, који је Балкану донео "несрећну асоцијацију на сукобе и насиље".

"Данас Балкан асоцира на дијалог, развој добросуседских односа и економски опоравак", рекао је Филе и додао да је ово прави тренутак за расправу о Србији, јер ће она већ следеће недеље међувладином конференцијом у Бриселу отворити преговоре о придруживању ЕУ. Он је истакао да је напредак у дијалогу Београда са Приштином доказ да је ЕУ у стању да инспирише и допринесе помирењу у региону.

Током дебате, у којој је учетвовало више десетина посланика, готово сви су изразили подршку реформама у Србији и Бриселском споразуму.

Холандска посланица Марје Корнелсен је позвала Србију да са "обе руке зграби шансу која јој се пружа и настави са системским реформама. "Реформе могу да буду тако забавне", рекла је посланица Зелених и позвала на даљи рад на постизању равноправности жена и поштовању права мањина.

Немачки посланик Елмер Брок је подсетио да је ЕУ пре десет година обећала Западном Балкану европску перспективу. "Сада треба да испунимо обећање", рекао је Блок.

Едвард Кукан из групе посланика "Пријатељи Србије" је напредак који је Србија прошле године назвао задивљујућим и изразио уверење да ће Србија не само успешно почети, него и завршити преговоре о придруживању.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи