Читај ми!

Странке дугују извештаје о кампањама

Агенција за борбу против корупције продужила рок за предају извештаја о финансирању кампања за изборе у Оџацима и Костолцу. До сада комплетан извештај поднела само једна коалиција. Када стигну извештаји, надлежни ће упоредити оно што је пријављено са подацима утврђеним на терену.

Странке и коалиције које су учествовале на изборима у Оџацима и Костолцу до данас је требало да предају извештаје о трошковима изборне кампање Агенцији за борбу против корупције. Међутим, до сада је комплетан извештај предала само једна коалиција.

Због тога је странкама дат додатни рок од осам дана да доставе извештаје. Ни локалне самоуправе нису доставиле Агенцији податке о томе колико су средстава партије добиле из јавних извора.

После сумирања резултата у Оџацима и Костолцу време је за сумирање рачуна. Агенција за борбу против корупције од странака захтева одговор о трошкивима кампање.

Потпаролка ДС-а Александра Јерков каже да то треба питати локалне одборе и истиче да код страначких централа то иде много брже.

"Вероватно људи у општинским одборима нису баш упућени у то како ти извештаји треба да изгледају, шта све у њема треба да буде. Свакако да ће одбори, пошто је то њихова обавеза то урадити", каже Александра Јерков.

Комплетан рачун је за сада поднела само коалиција око ДСС-а, за изборе у Оџацима. Завршили су и извештај за Вождовац, и најављују да ће га предати пре рока. Електронске извештаје су доставили Социјалисти и Напредњаци, али Агенција чека писмене да би били комплетни.

"СНС у свим досадашњим изборима послује у складу са законом. Ми смо предали извештај у електронској форми и добили потврду да су наши избори комплетни, не само за Оџаке и Костолац, него и за Вождовац", каже шеф посланика напредњака Зоран Бабић.

Скупља кампања у Оџацима 

Према рачуници странака, борба за глас је била скупља у Оџацима јер су тамо потрошиле више средстава. Социјалисти су у тој општини потрошили три пута више него у Костолцу.

"Највише новца одлази ако се прави неки централни скуп. Зависи у ком периоду, где долази врх странке, председник, или неко из највишег нивоа. Ту се утроши највише средстава, на организацију, бину, и наравно, на дистибуцију летака", објашњава директор СПС-а Дејан Бацковић.

Када стигну страначки извештаји, надлежни ће упоредити оно што је пријављено са оним што је забележено на терену.

Предраг Кнежевић из Службе за контролу финансирања политичких странака Агенције истиче да се пореде подаци од осталих релевантних органа, државних и других правних лица, од банака, од МУП-а и свих релевантних институција које се баве контролом.

"Упоређујемо те податке, и на основу тога и на основу мониторинга који врши сама Агенција на терену", каже Кнежевић.

Странке дугују финансијске извештаје и за изборе у Врбасу, Зајечару и Ковину. Због тога је поднето 10 прекршајних пријава, а за прошлогодишње ђурђевданске изборе чак 400.

На основу тих пријава донето је 19 пресуда од чега шест правоснажних, али већина казни је минимална. Ипак, до сада ниједној странци није ускраћен новац из буџета. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи