Читај ми!

Поповић: ЕУ има алтернативу

Потпредседник ДСС-а Ненад Поповић представио нову књигу "Политичка наутралност и економија". Циљ књиге је да докаже да ЕУ има алтернативу - а то је политички неутрална Србија, објаснио Поповић.

Европска унија има алтернативу, а то је политички неутрална Србија која ће истовремено развијати добру економску сарадњу са ЕУ, али и са земљама Евроазијског економског савеза, који предводи Русија, поручио је потпредседник ДСС-а Ненад Поповић, који сматра да Србија нема никакав економски интерес да буде чланица Уније.

"Мит о ЕУ као једином економском рају после 2008. године срушио се као некад Берлински зид. Србија је тада била једина земља која је преспавала пад Берлинског зида и не бих желео да се то деси опет и да будемо једини који ћемо преспавати тектонске промене у економији ЕУ", рекао је Поповић на представљању своје књиге "Политичка неутралност и економија" у издању фонда "Слободан Јовановић".

Главни циљ писања те књиге, како је објаснио, јесте да докаже да ЕУ има алтернативу - а то је политички неутрална Србија.

Говорећи о Евроазијском економском савезу, Поповић је навео да је реч о тржишту са више од 200 милиона људи, са најбржом растућом економијом на којем су најприсутније баш компаније из земаља ЕУ.

"Политичка неутралност је неопходна како би се Србија економски подигла и како би могла да сарајдује са свима. Србија треба да има најбоље економске односе са ЕУ, али Србија нема никакав економски интерес да буде чланица ЕУ", оценио је Поповић.

Сматра да земља зато треба да редефинише односе са Унијом, а предуслов за то је референдум на коме би се грађани изјаснили о даљем путу ка ЕУ.

Поред тога што сматра да пут ка ЕУ доводи до смањења прихода пре свега од царине и угрожава домаћу привреду, посебно пољопривреду, Поповић оцењује да тај пут угрожава и пласман српске робе на најперспективнија тржишта.

Као пример је навео да су грађани ССвајцарске на референдуму одбацили идеју да та земља уђе у ЕУ иако је у том моменту, како је рекао, само једна странка у парламенту била против уласка Швајцарске у ЕУ.

Књига Поповића, како сматра потпредседник ДСС-а Слободан Самраџић, указује на реалне шансе Србије да изађе из зачараног круга у који је ушла са ЕУ. Самарџић је поновио да је потребан референдум о том питању да би се Србија извукла "из челичних канџи ЕУ".

Професор Ондреј Јашко је изразио забринутост што политичари који доносе одлуке не узимају у обзир све последице чланства у ЕУ и нагласио да земља мора да редефинише своје циљеве у складу са променама у ЕУ, јер је то основ сваке рационалне политике.

Књига је представљена у Коларчевој задужбини у Београду.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи