Читај ми!

Дачић: Што пре конституисати ЗСО

На процес формирања Заједнице српских општина неће утицати поновни избор градоначелника северне Косовске Митровице, рекао премијер Ивица Дачић и додао да је ЗСО потребно што пре конституисати. Наставак дијалога Београда и Приштине 27. јануара, најавио премијер.

Премијер Србије Ивица Дачић сматра да је потребно што пре конституисати Заједницу српских општина (ЗСО) на Косову и Метохији и да на тај процес неће утицати поновни избор градоначелника северне Косовске Митровице.

Дачић је новинарима у порти манастира Грачанице рекао да је веома битно за грађане да се што пре конституише ЗСО, истакавши да "сам градоначелник нема важну улогу" у томе.

Премијер је објаснио да је потребно да скупштине општина донесу одлуку о конституисању ЗСО и да што пре саставе Статут ЗСО.

Дачић сматра да формирање Заједнице српских општина неће успорити поновни избори за градоначелника северне Косовске Митровице, који се очекују у фебруару.

Премијер је објаснио да званични Београд не одређује датум када ће ти избори бити одржани, а да би, према најавама из Приштине, могли да буду 23. фебруара.

Упитан о спору Крстимира Пантића, који није преузео функцију градоначелника Северне Митровице, и министра Александра Вулина, Дачић је одговорио да Вулин спроводи политику Владе Србије и да је та политика имала позитиван одговор код Срба који су учествовали на последњим изборима на Косову и Метохији.

"Не бих улазио у политичке разлоге одређених напада или сукоба, а у сваком случају Влада Србије је прихватила Бриселски споразум", рекао је премијер.

Дачић је поновио да у овим условима, за одбрану националних интереса не постоји бољи начин од позивања на одредбе Бриселског споразума.

Према његовим речима, упркос свим отпорима, па чак и физичким нападима, политика Владе Србије добила је подршку народа на Косову, па је самим тим и "деловање Вулина било успешно".

Нагласио је да то сматра и висока представница ЕУ Кетрин Ештон, која то наводи и у својим извештајима које припрема за европске институције.

Србија за наставак дијалога

Дијалог Београда и Приштине биће настављен у Бриселу највероватније 27. јануара, најавио је српски премијер и објаснио да је дијалог померен за дан раније него што је претходно планирано, због обавеза високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

"Србија је опредељена да се дијалог настави, јер ми желимо да се сва отворена питања решавају", рекао је премијер.

Према његовим речима, бројне су теме у наставку дијалога Београда и Приштине - правосуђе, имовина грађана и Српске православне цркве... Дачић је истакао и да је циљ Београда да се настави дијалог о оним темама о којима су већ започети разговори, да се анализира постојеће стање и да се види који су даљи кораци.

Подсетивши да ће 21. јануара у Бриселу бити одржана прва међувладина конференција о приступању Србије ЕУ, он је најавио да ће одмах након тога почети први скрининг посвећен поглављу 35 "у коме се углавном налазе питања из дијалога са Приштином".

Гледамо у будућност, а не у прошлост

Премијер Дачић верује да Београд и Приштина могу постићи договор који ће омогућити нормалан живот свим грађанима на Косову и Метохији.

Премијер је рекао да Београд и Приштина имају различите ставове у вези са статусним питањима, поновивши да разговори у Бриселу нису статусног карактера.

Упитан да ли ће се извинити за криминална дела за која Албанци сматрају да је одговорна влада у Београду, Дачић је одговорио да онај ко је учинио било које кривично дело "било да је припадник српског или албанског народа треба да одговора".

"Није мој посао да се извињавам - мој посао је да гледам у будућност, а не у прошлост", рекао је Дачић.

Он је истакао да верује да је "могуће постићи договор о нормализацији односа, да се на Косову и Метохији омогући нормалан живот".

Упитан да ли је одустао од некадашње идеје о подели Косова и Метохији, Дачић је одговорио да као премијер нема право да износи личне ставове, које је саопштавао раније.

Дачић је у порту манастира Грачанице стигао са редитељем филма "Монтевидео, видимо се!", Драгом Бјелогрлићем и глумачком екипом.

Премијер је претходно у Дому културе, где је премијерно приказан тај филм, разговарао са грађанима.

Дачића су у порти манастира Грачанице дочекале многе новинарске екипе и грађани, а његов боравак обезбеђивале су појачане полицијске снаге.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи