Читај ми!

Мићуновић: Не верујем да ће бити ванредних избора

Нема рационалних разлога за ванредне изборе, а ако их ипак буде, то неће бити први пут да се у српској политици посеже за ирационалним потезима, оцењује председник Политичког савета ДС-а Драгољуб Мићуновић.

Председник Политичког савета Демократске странке Драгољуб Мићуновић не верује да ће овог пролећа бити одржани превремени парламентарни избори, јер, како је објаснио, то не би било у интересу најјаче странке владајуће коалиције, то би, додаје, за СНС била авантура.

Мићуновић је Танјугу рекао да нема рационалних разлога за ванредне изборе, те да, ако их ипак буде, то неће бити први пут да се у српској политици посеже за ирационалним потезима.

Према његовим речима, Српска напредна странка би у кампањи морала бирачима да положи рачун за резултате реформи, које не обећавају много.

Напротив, сматра Мићуновић, ове године ће све бити скупље, јер је повећан ПДВ, сузбија се сива економије, што значи кажњавање оних који преживљавају захваљујући трговини у сивој зони, замрзавају се пензије, биће отпуштања радника без отпремнина, пада стандарда.

"Уколико иоле постоји опозиција која би то артикулисала, сваки резултат СНС испод 45 одсто, који они очекују, био би раван поразу", каже Мићуновић и додаје да зато сматра да би избори за СНС били авантура.

Подсетио је и на негативно искуство превремених избора у новијој српској политичкој историји, јер су и Слободан Милошевић и Војислав Коштуница и Борис Тадић, како каже, на тај начин "забили себи трн у здраву ногу".

"Када једна влада улази у превремене изборе она поручује да нешто није било добро, јер ко би мењао тим који побеђује. Ако је влада постигла велике успехе, чиме се онда може објаснити захтев за изборима осим тежњом СНС за апсолутном доминацијом и влашћу, што је опасно и по демократију", наводи Мићуновић.

С друге стране, СНС, како је истакао, не сме да занемари ни вољу страног фактора.

"Сада их подржавају, зато што раде оно што желе Брисел и Вашингтон. Први пут када се узјогуне, видеће да ће ствари стајати другачије, а ови имају инструменте да их казне. Нико им неће рећи да не смеју да иду на изборе, већ ће рећи 'то је њихова ствар', али их тиме упозоравају на одговорност за оно што чине", објаснио је Мићуновић.

Према његовим речима, Запад ће, ако није дигао руке од Србије, бити чврсто на становишту да пре изборних авантура мора да се спроведе оно што је договорено у Бриселу, јер у Србији увек постоји опасност да, рецимо, 30 одсто гласова добију антиевропске политичке снаге.

"И то што се Вучић колеба, а странка га тера на изборе, мени више личи на то да он само жели да се покаже да је јачи од свега и да од њега све зависи", закључио је Мићуновић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи