Костреш: ЛСВ за разговоре о аутономији

Странке које буду спремне да разговарају о аутономији Војводине могу да рачунају на сарадњу са ЛСВ-ом, рекао Бојан Костреш. ЛСВ ни са ким није разговарала о евентуалним променама коалиционог партнера нити о мењању већине покрајинском парламенту, рекао заменик председника ЛСВ-а.

Заменик председника Лиге социјалдемократа Војводине Бојан Костреш изјавио је да странке које буду спремне да разговарају о аутономији Војводине коју она заслужује могу да рачунају на сарадњу са ЛСВ, али и поручио да ЛСВ ни са ким није разговорала о мењању већине у покрајинском парламенту.

Костреш је у изјави Танјугу истакао да ЛСВ у овом моменту ни са ким није имала разговоре нити о евентуалним променама коалиционог партнера нити о мењању већине покрајинском парламенту, али је нагласио да и уколико дође до тих разговора, да ће рад на томе да Војводина добије онај ниво аутономије који заслужује бити "питање свих питања".

Он је, на писање медија да ће ЛСВ, а помиње се и СВМ, напустити коалицију са демократама рекао да тој странци не пада на памет да се приближава ни Српској напредној странци ни Демократској странци и да у ЛСВ и од напредњака и од демократа очекују одговор како ће се они приближити њиховом програму.

Костреш је оценио да је данашњи уставно правни положај Војводине последица залагања ДС, у шта спада и одредница да седам одсто републичког буџета припадне Војводини.

Према његовим речима, СНС не жели да умањује достигнути уставни ниво аутономије, што означава да и ДС и СНС практично имају исте погледе на аутономију Војводине и да би "због тих истих погледа" можда могли и да буду у коалицији.

"ЛСВ поставља питање која од те две странке је спремна да ради на промени уставног положаја АП Војводине да би Војводина добила онај ниво аутономије који заслужује и ко буде спреман да на том нивоу и у тим релацијама разговара са ЛСВ-ом може да рачуна на сарадњу са нама", рекао је Костреш.

"Понуда за разговоре о овој теми није било ни са једне стране. Нормално да постоје контакти, највише са ДС и другим парламентарним странкама у покрајинској и републичкој скупштини, али то су контакти који се редовно и уобичајено одржавају, али ништа више од тога", казао је он.

Костреш је истакао да је ЛСВ од конгреса странке 2012. године спремна да разговара са свима онима који су вољни да се прикључе њеном мишљењу и ставовима по питању аутономије Војводине, а да о другим стварима у тој странци не желе ни да разговарају ни да шпекулишу.

"Не желимо да се стављамо између СНС и ДС, зашто се они не ставе у релацију да ли ће они да буду наши коалициони партнери и да ли ће они да подрже нас у нашим напорима и идејама", рекао је Костреш.

По Кострешовим речима чињеница да се у јавности сада потенцирају неке изјаве лидера ЛСВ Ненада Чанка и што се како је рекао, "праве разне конструкције" говори о томе да у Војводини постоје разни интереси да дође до промена владајуће већине, односно до промене садашњег стања.

"Ненад Чанак је рекао да Александар Вучић држи реч по питању увођења реда и безбедности у Нови Сад и именовању начелника Полицијске управе, што је било и урађено", појаснио је Костреш.

У појединим медијима данас се појавила информација да су ЛСВ и СВМ близу напуштања владајуће већине коју заједно са ДС чине у Скупштини АП Војводине, те да три посланика ДС желе да напусте ту странку чиме би демократе изгубиле већину у покрајинском парламенту.

О тој теми представници ДС и СВМ данас нису желели да говоре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи