Читај ми!

Министарство одбацује оптужбе ДСС-а

Оптужбе ДСС-а да није адекватно реаговало након налаза кадмијума и живе у језеру Врутци код Ужица 2012. године, Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине одбацило је као неосноване. Министарство је од 2012. налагало хитне мере за решавање свих новонасталих проблема.

Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине одбацило је као неосноване оптужбе Демократске странке Србије да није адекватно реаговало након налаза кадмијума и живе у језеру Врутци код Ужица 2012. године.

У саопштењу се истиче да је од 2012, када је Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине формирано, у сарадњи са Агенцијом за заштиту животне средине, увек прво реаговало на појаве које би могле да угрозе здравље људи и животну средину, и налагало хитне мере за решавање свих новонасталих проблема.

ДСС је раније данас затражила оставку министарке енергетике, развоја и животне средине Зоране Михајловић због откривања кадмијума и живе у језеру Врутци одакле се Ужице снабдевало водом за пиће, уз замерку да није реаговала на налазе републичке Агенције за заштиту животне средине која је 2012. у језеру Врутци открила те отровне хемикалије.

Из Министарства су навели да су резултати анализа о повећаној концентрацији кадмијума из 2011. и кадмијума и живе 2012. објављени у извештајима који су упућени надлежним органима и ресорним институцијама и то Министарству пољопривреде, Министарству здравља и ЈП "Србијаводе", а све је експлицитно обрађено и у извештајима о стању животне средине за 2011. и 2012. годину.

Подсећа се да је оба извештаја једногласно усвојио и Одбор Скупштине Србије за заштиту животне средине, којим председава Милица Војић Марковић, чланица ДСС-а.

Републичка инспекција за заштиту животне средине такође је прва реаговала на појаву алги још 14. децембра 2013. године, када је обавестила Завод за јавно здравље Ужице.

Додаје се и да је Министарство крајем 2013. године са немачким КФВ-ом започело програм вредан 15,2 милиона евра који укључује изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода, као и сакупљања и одвођења отпадних вода, како би се спречило загађење реке
Ђетиње и Западне Мораве, као и свих градова низводно од Ужица.

Грађани Ужица од 26. децембра немају воду за пиће због загађења језера Врутци. Водом за пиће се снабдевају из цистерни и куповином флаширане воде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи