Читај ми!

Чекајући одлуку о изборима

После изјаве председника Томислава Николића да би Србија могла да има владу бољу од ове, приче о ванредним парламентарним изборима све су учесталије. Странке различито тумаче Николићеве поруке. Премијер понавља да избори нису приоритет, а напредњаци кажу да ће о изборима одлучити на седницама страначких органа.

Дан пошто је премијер поручио да се са Александром Вучићем сагласио да није време за ванредне изборе, председник државе је рекао да би Србија могла да има владу бољу од ове. Поруку са Андрићевог венца странке различито тумаче.

Председник Србије Томислав Николић рекао је да би избори били добри за грађане, да би у том случају најјача странка дала премијера и да је ова влада била изнуђена.

За неке су председникове поруке доказ да ће избора бити, а за друге доказ подељености напредњака.

Међутим, премијер Ивица Дачић каже да Николић није тако говорио када је Влада формирана.

"Према томе, не бих да коментаришем. Свако има право на своје мишљење. Исто као што ја мислим да би неки који обављају неке државне функције могли да буду бољи", истиче Дачић.

Премијер не би желео да Влада испадне главни проблем, јер каже да има чиме да се дичи.

"Знате шта, ја то не говорим сам. Ја сам о томе разговарао са Вучићем. Сулудо је да сваки дан понављам те приче. Не желим тиме да се бавим. Ако хоћемо на изборе, ајмо на изборе. Хоћемо ли да радимо или да чекамо изборе? Ми радимо. Влада Србије ради", истиче Дачић.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић од раније је заговорник тезе да би требало да се изађе на изборе.

"СНС доноси своје одлуке на седницама својих страначких органа. Мене не занима шта мисле функционери других странака. Мене интересује шта ће одлучити СНС, који ће о томе расправити", каже Стефановић, који је и потпредседник напредњака.

Како нагађања о изборима утичу на министре? 

Тренутно стање одражава се и на министре. Расим Љајић није задовољан атмосфером у којој ради.

"Најважније је да се прекине ова ситуација или-или. Ми смо практично у предизборној атмосфери, иако избори нису формално расписани. Сви говоре о изборима и избори су постали главна тема. Најбоље да се та прича пресече тако што ће се донети одлука", каже министар трговине Расим Љајић.

Опозиција Николићеве речи различито тумачи. ДСС и УРС у њима читају јасан сигнал за изборе. Председник УРС-а Млађан Динкић каже да је сада више него извесно да ћемо имати ванредне парламентарне изборе.

"Оно што ме је посебно охрабрило у изјави Томислава Николића јесте реченица коју су неки медији пренели а неки нису, да се неки министри у реконструисаној влади понашају као да пре њих није постојало ништа. Почињу из почетка", каже Динкић.

Ипак, демократе су потпуно другачије разумеле речи Томислава Николића.

"Томислав Николић, који је у СНС-у потпуно супротна струја од Александра Вучића, проценио је да ће Вучић свакако ићи на изборе и зато прави овај игроказ придружујући се на тај начин армији оних који сада моле Вучића да се изађе на изборе", каже Стефановић.

Према његовим речима, Вучић ће после свега тога одлучити да се иде на изборе.

СНС ће одлуку о ванредним парламентарним изборима донети током јануара. Аналитичари верују да ће у обзир узети и мишљење бившег председника странке и актуелног председника државе.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи