Читај ми!

Дачић: Очекујем преговоре до краја јануара

Очекујем потврду из Брисела да се преговори отворе најкасније до краја јануара, јер би свака друга одлука била погрешна и успорила би нормализацију односа Београда и Приштине, рекао Ивица Дачић после разговора са својим бугарским колегом Пламеном Орешарским.

Премијер Ивица Дачић рекао је у Софији да очекује да Европски савет потврди да ће прва међувладина конференција бити одржана најкасније до краја јануара, јер би свака другачија одлука била погрешна и успорила би процес нормализације односа Београда и Приштине.

"Општа је оцена да је за годину и по дана, колико постоји нова Влада Србије, остварен велики историјски напредак. У том смислу ми ћемо наставити са реформама и применом Бриселског споразума, али очекујем да Европски савет потврди своју одлуку да ће прва конференција бити одржана најкасније до краја јануара", рекао је Дачић на конференцији за новинаре после сусрета са бугарским премијером Пламеном Орешарским.

Према његовим речима, "свака друга одлука била би погрешна" и успорила би процес нормализације односа Београда и Приштине.

Дачић се захвалио Бугарској због подршке Србији на европском путу.

"Очекујем такву подршку и следеће недеље кад ће бити главни састанци у Бриселу у вези са датумом одржавања прве међувладине конференције између Србије и ЕУ", напоменуо је Дачић.

Састанак шефова дипломатија држава-чланица ЕУ биће одржан 16. и 17. децембра у Бриселу, а 20. децембра самит шефова држава и влада.

У марту авио-линија Београд-Софија

Дачић и Орешарски сложили су се да две земље имају интерес да развијају економску сарадњу и најавили да ће 30. марта следеће године бити уведена редовна авионска линија Београд-Софија, а да би ауто-пут који спаја Бугарску и Србију требало да буде пуштен у саобраћај најкасније до средине 2016. године.

Оценили су да се односи између две земље развијају изузетно добро, а бугарски премијер је истакао и подршку званичне Софије интеграцији Србије у ЕУ.

Двојица премијера су најавила и да ће половином следеће године бити одржана заједничка седница влада двеју земаља.

Дачић је, такође, рекао да се очекује да ће бити уведена авионска линија и за Варну.

Према речима српског премијера, капацитети за сарадњу постоје у области енергетике, а, како је истакао, Дунав је потпуно неискоришћен потенцијал.

Дачић је рекао и да се мора радити и на унапређењу железничког саобраћаја.

Дачић је нагласио да не постоје земље које су суседи и које немају отворена питања, али је напоменуо да нема нерешивих питања, већ се мора радити на њима.

Навео је да се питање бугарске националне мањине у Србији понекад отвара из политичких разлога, а не да би се то питање решило, и додао да је Србија спрема да ради на томе.

"Желим да то буде мост између наше две земље, а не извор за одређене проблеме", рекао је српски премијер и додао да је његов саветник припадник бугарске националне мањине.

Дачић је нагласио да је на разједињености Балкана створена "вештачка слика да је Балкан регион другог реда у односу на модерну Европу".

"Морам да кажем да се жестоко противим таквој идеји и сматрам да смо у обавези према будућности наше деце да таква слика буде превазиђена, а то је могуће само ако балкански лидери међу собом добро сарађују", рекао је Дачић.

Орешарски: Изузетан развој односа

Пламен Орешарски је оценио да се билатерални односи двеју земаља развијају изузетно добро и у позитивном смеру, и поручио да је то заслуга обеју држава.

Бугарски премијер сматра да је мало суседних држава које имају тако добре односе.

Према његовим речима, има и нерешних питања, али "није важно да ли има проблема, него колико је конструктиван тон у њиховом решавању".

Орешарски је рекао да та земља подржава интеграцију земаља Западног Балкана и Србије у ЕУ и додао да је у њиховом интересу да земље суседи буду чланице Уније.

"Наше државе имају заједничке пројекте, нарочито у погледу Дунавске стратегије", додао је бугарски премијер.

Орешарски је навео да је било речи и о подстицању робне размене инвестицијама, наводећи да је ове године из, како је рекао, објективних разлога, дошло до успоравања робне размене између две земље.

"Права дипломатија је подстицање контаката између пословних људи двеју земаља", закључио је Орешарски.

Дачић је завршио посету Софији, где се састао и са председником Росеном Плевнелијевим, и председником Народне скупштине Михаилом Миковим.

Такође, разговарао је и са лидером бугарских Социјалиста и бившим премијером Сергејом Станишевим.

Према подацима Привредне коморе Србије, укупна робна размена између Србије и Бугарске у првих седам месеци ове године износила је 441 милион долара и 20 одсто је мања него у истом периоду прошле године.

У септембру ове године у Софији је одржан Српско-бугарски бизнис форум, а прошлог месеца формирана је Бугарско-српска привредна комора, с циљем јачања економске сарадње двеју држава и спољнотрговинске размене.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи