Читај ми!

Уочи другог круга избора на Космету

На Косову и Метохији у недељу други круг локалних избора у 25 општина. У седам општина градоначелник ће бити Србин, уз још две општине на северу које су градоначелника добиле у првом кругу. У косовској полицији тврде да је све под контролом.

Други круг локалних избора на Косову и Метохији у недељу се одржава у 25 општина. Право гласа има око милион и 300 хиљада бирача. У седам општина градоначелник ће бити Србин, уз још две општине на северу које су градоначелника добиле у првом кругу.

Једна од општина на северу чији ће градоначелник бити изабран сутра је Косовска Миторвица, која од почетка избора изазива највише пажње.

Дан уочи избора обојица кандидата уверена су да ће постати градоначелници Косовске Митровице.

Кандидат Грађанске иницијативе "Српска" Крстимир Пантић верује да ће га подржати мањине, а кандидат Грађанске иницијативе СДП за градоначелника Северне Митровице Оливер Ивановић да ће на биралишта изћи и они који су били за бојкот.

Шта грађани Косовске Митровице добијају њиховим избором?

"Грађани ће пре свега добити мир и безбедност, сигурност да ће остати на овим просторима и сигурност да ће Влада Србије наставити да пружа подршку и у наредном периоду као што је то чинила до сада", рекао је Пантић.  

Ивановић каже да ће грађани добити извесност и сигурност и да ће се комунални проблеми решити онако како је и предвидео.

"Имају гаранцију, јер ме сви они познају, да ћу оно што сам обећао извршити, не у року од четири године, како многи планирају, већ на две до две и по године", рекао је Ивановић.

Говорећи о сарадњи са Београдом, Ивановић каже да је Београд једина адреса која је извесна, а све друго је, како каже, неизвесно.

И овог пута главно питање је да ли ће се гласови бројати тамо где се гласа, као што то пише у закону, или у седишту ЦИК-а у Косову Пољу, као што је то прошли пут тражио ОЕБС.

Члан Централне изборне комисије Ненад Рикало каже да ништа није искључено.

"Иако се здушно трудимо да то буде на најбољи могући начин у ЦИК-у спроведено, они имају тамо много више гласова, а мој је један једини, тако да што се тога тиче мало сам неспокојан", каже Рикало.

Кандидати за градоначелника тражили су да се гласови броје у Косовској Митровици. Пантић и даље сумња да су неки у ОЕБС-у на страни противкандидата, а Ивановић не искључује могућност инцидената.

"Ако бројање почне онда настану инциденти што постоји нека полуинформација да тако нешто планирају одређене групе, онда ће то бити прекинуто и неће бити признато. То ће значити да идемо у још један круг који ће додатно исцрпети све, укључујући и нас као кандидате", рекао је Ивановић.

Уколико то буде потребно, сутра ћемо и нашим телима штитити гласачке кутије и нећемо дозволити да се гласачки материјал износи са гласачких места, док не буде пребројан и док  записници од самих чланова изборне комисије не буду потписани и тек онда буду однети у ЦИК, каже Пантић.

У косовској полицији тврде да је све под контролом и од синоћ обезбеђују гласачка места. Регионални шеф оперативе косовске полиције Жељко Бојић каже да ће сутра бити ангажовано 326 припадника косовске полиције и они ће бити распоређени у близини бирачких места.

"Поред тога биће повећан број мобилних и пешачких патрола у близини бирачких места, што ће бити други прстен обезбеђења", рекао је Бојић.

Одлично, кажу, сарађују са Еулексом и Кфором и не верују да 3. новембар може да се понови.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи