Читај ми!

Божовић: Азиланти нису криминалци

После укључивања Владе у проблем азиланата показана је друга Србија, која је показала пуну солидарност са тим људима у невољи. Азиланти нису силеџије, убице, криминалци, већ легални тражиоци азила, а МУП ће гарантовати безбедност свим грађанима, истиче Божовић.

Државни секретар Министаратва унутрашњих послова Владимир Божовић рекао је да после активног укључења владе у проблем азиланата "показана она друга Србија, односно лице скромне, гостопримљиве Србије, која је показала пуну солидарност са тим људима у невољи".

"МУП ће гарантовати безбедност свим грађанима, дакле нису то ни силеџије, убице, криминалци, већ легални тражиоци азила или људи који су у неким миграцијама", рекао је Божовић за Танјуг.

Божовић је поновио да ће у наредних седам дана бити решен проблем азиланата у Србији на тај начин да ће сви тражиоци азила који се налазе ван центра за азил, на отвореном или у две приватне куће код села Врачевићи, бити пребачени у друге центре.

Ти центри су у међувремену, залагањем министра без портфеља Сулејмана Угљанина, отворени у Сјеници и Тутину, а добили смо понуду и из Новог Пазара, додао је Божовић.

Према његовим речима, наш закон о азилу потпуно превазиђен и да предстоји његова измена у два правца - да се максимално скрати поступак решавања захтева за азил и да се јасно одвоје тражиоци азила од оних који Србију желе да искористе као транзитно подручје за пут ка Европској унији.

Божовић је навео да је за понедељак је, поводом промене закона, заказан у МУП-у мултисекторски састанак представника институција које се баве проблемом азила и миграцијама, уз позив амбсадору Мајклу Давенпорту, као представнику Европске комисије.

Морамо много више укључити локалне самоуправе и људима прецизно објаснити о чему се ту ради, који су ту проблеми, и сигуран сам да ће након тога и проактивног приступа и проблеми које смо до сада имали бити ружна прошлост, да нећемо слати ружну слику Србије у свет, већ "праву слику Србије" као земље демократске, правно уређене, истакао је Божовић.

"Грађани нуде помоћ азилантима"

Божовић је најавио да ће сви тражиоци азила који се налазе ван центра за азил у Боговађи бити премештени у друге, новоотворене центре.

Божовић је напоменуо да је у кабинет Ивице Дачића у петак стигао велики број мејлова, писама, позива грађана Србије који су изразили спремност да помогну азилантима и да се сместе у њиховим срединама.

Тиме се, како је оценио Божовић, јасно шаље порука о гостопримљивој Србији, а не нека ружна слика која је и "због неадекватног поступања и државних органа и Комесаријата за избеглице и других била виђена ових дана у медијима".

С обзиром на то да постоји сагласност општине Обреновац и руководства фирме која газдује бившим хотелом Обреновац", тај центар до даљњег остати тамо, у њему ће се смештати жене, деца, они најугроженији којима је потребно да бораве у том центру, јер су услови много бољи у односу на друге, закључио је Божовић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи