Читај ми!

Давенпорт: Радимо на припреми преговора

Међувладина конференција би могла да буде одржана после седнице Савета ЕУ 20. децембра, а најкасније у јануару, рекао шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт. Србија предузела важне кораке у циљу унапређења односа са суседима и напредак у дијалогу са Приштином, каже Давенпорт.

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да су у току припреме прве међувладине конференције која ће бити организована што пре, истичући да би то могло да буде у децембру, после Европског савета, а најкасније у јануару. Седница Европског савета биће одржана 20. децембра.

Давенпорт је извештај представио у Скупштини Србије и пред Владом, а у Привредној комори Србије је указао на економске сегменте извештаја. 

Шеф Делегације је пред Одбором за европске интеграције у Скупштини Србије рекао да је Србија предузела важне кораке у циљу унапређења односа са суседима и напредак у дијалогу са Приштином. 

"Влада Србије јасније него било која претходна је поставила чланство у ЕУ као највиши приоритет и ЕУ одговара на то на позитиван начин", поручио је Давенпорт.

Шеф делегације ЕУ у Србији је казао да је Бриселски споразум створио нову атмосферу и допринео да се напредак Србије види не само у Бриселу већ и на другим местима у ЕУ.

Давенпорт је рекао да охрабрује озбиљност у настојању да се тај споразум спроведе и поновио да подржава Србију у даљем напредовању.

Он је констатовао да је у току прва фаза скрининга и најавио наредну фазу у децембру, када ће представници владе Србије учествовати у билатералном скринингу. Он је рекао и да је импресиониран одлучношћу и спремношћу од стране српских стручњака, који учествују у техничким састанцима.

"Могу да вам кажем да смо приметили веома позитиван почетак овог битног и доста компликованог процеса", рекао Давенпорт.

Ипак, набраја замерке из извештаја: Реформа правосуђа, владавина права, заштита мањина и економски развој. Министар задужен за европске интеграције Бранко Ружић каже да су замерке у извештају корисне за наставак реформи.

"Први пут позитиван извештај пре свега у оним сегментима који су од највеће важности за процес евроинтеграција, о владавини права, борби против корупције и реформи јавне управе, када говоримо о политичкој вољи и конзистентности доношења политичких одлука, када говоримо о томе да је доминантно подржана идеја процеса евроинтеграција и у парламензу где се налазе представници наших грађана и грађанки", рекао је Ружић.

Вучковић: Позитивна оцена резултат Бриселског споразума

Председница Одбора за европске интеграције Наташа Вучковић истакла је да је позитиван аспекат извештаја Европске комисије у највећој мери резултат закључивања Бриселског споразума, док ће у наредном периоду Србија посебну пажњу морати да обрати на област економије на коју се односи највише примедаба.

Вучковић је новинарима у парламенту након седнице Одбора рекла да је потребно обратити пажњу на област економије посебно имајући у виду да ће у наредном периоду један од највећих изазова ЕУ бити питање успешног економског управљања.

"То је тема којом ћемо се бавити убудуће - питање контроле државне помоћи, заштите конкуренције и економских реформи у земљи", рекла је Вучковић.

Она је указала да је за парламентарце кључно питање унутрашњих реформи, степена њиховог напретка и онога што се мора учинити у наредном периоду. Такође, како је указала, извештај је позитивно оценио и напредак у парламентарном раду.

Посланик и функционер ДСС-а Слободан Самарџић, међутим, сматра да су делови извештаја који имају одређене критичке ноте писани једним блажим тоном "у светлости одушевљења што је ово косовско питање најзад скинуто са дневног реда". 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи