Читај ми!

Министри позвали Србе да изађу на изборе

Министри Зорана Михајловић и Александар Вулин позвали су Србе на северу Косова да изађу на изборе, истакавши да бојкот избора и негласање за листу коју подржава Влада Србије иду на руку властима у Приштини. Обезбеђење енергетске сигурности за Србе на Косову један од најважнијих задатака Владе, каже министарка Михајловић.

Излазак на изборе 3. новембра представља шансу за решавање проблема у будућности, поручили су током посете Косову министарка енергетике, развоја и животне средине Зорана Михајловић и министар без портфеља задужен за Косово Александар Вулин.

Обилазећи трафостаницу "Валач", министарка енергетике је рекла да ће поновно спајање те трафостанице на северу Косова са осталим делом енергетског система у покрајини обезбедити сигурност у напајању струјом и да је то један од најважнијих задатака Владе Србије и свих преговора који су вођени у области енергетике.

Зорана Михајловић потврдила да ће систем Газиводе на северу Косова остати у саставу Електропривреде Србије. Она је додала да ће сви радници који су послом везани за Министарство енергетике на чијем је она челу, остати у саставу "Електромреже Србије" и након одржавања локалних избора на Косову и Метохији.

Михајловићева и Вулин позвали су Србе на северу да изађу на изборе, истакавши да бојкот избора и негласање за листу коју подржава Влада Србије иду наруку властима у Приштини.

"На изборе треба да се изађе јер је то начин да се формирају институције, да консолидујемо систем, да имамо организовани прилив инвестиција, да учинимо све да овде људи живе боље", рекла је Михајловићева.

Према њеним речима, сви који позивају на бојкот избора у ствари терају Србе са Косова. 

Вулин је нагласио да Приштина жели две врсте Срба, оне који ће на северу бојкотовати изборе, а на југу бојкотовати Београд.

"Ја сам прилично велика брана и једној и другој групи. Приштина ће учинити све што може да ове две супротности успеју, да разбије српски корпус и не дозволи да се формира ЗСО, а ја то не дам", рекао је Вулин.

Министарка Михајловић је с министром Вулином, поред трафостанице "Валач" и хидроелектране "Газиводе", обишла и комбинат "Трепчу". 

Михајловићева и Вулин разговарали су са руководством комбината "Трепча" о побољшању функционисања тог предузећа, његовом опстанку на северу Косова као и решавању питања правног статуса комбината.

"Рударско-металуршки и хемијски комбинат 'Трепча' веома је важан ресурс за Косово и у претходном периоду чинио је 25 одсто њене индустрије, што данас није случај", рекла је Михајловићева у Звечану, додајући да се много тога може урадити да комбинат боље функционише.

Михајловићева је рекла да ће са директором комбината Јованом Димкићем разговарати о новим пројектима, пројектима из области заштите животне средине и енергетике.

"Они јесу 'тешки' по неколико милиона евра, али 'Трепчи' могу да донесу нову вредност и профит. То је једини начин да ово предузеће опстане, али да опстане управо овде на северу Косова и помогне да Заједница српских општина такође боље функционише", казала је Михајловићева.

Димкић је истакао да би питање правног статуса друштвених предузећа, а пре свега комбината "Трепча" на северу КиМ требало што пре ставити на дневни ред преговора у Бриселу. 

Министри Михајловићева и Вулин у Грачаници су обишли манастир у присуству епископа рашко-призренског Теодосија. 

Током посете Грачаници уручена је хуманитарна помоћ, намењена социјално угроженим породицама на централном Косову.

Михајловићева је у у селу Прековац, у општини Ново Брдо, разговарала са кандидатима за одборнике са листе "Српска" о предстојећим изборима, формирању Заједнице српских општина и свему ономе што их чека након избора на Косову.

"Надамо се да ће живот овде након избора ићи у правцу опстанка свих Срба на овим просторима", рекла је Михајловићева.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи