Читај ми!

Скупштина о међународним конвенцијама

Посланици расправљали о међународним конвенцијама и прописима. Министар Јован Кркобабић позвао посланике да усвоје споразуме у области заштите права деце и борбе против насиља у породици, и тиме унапреде прописе и механизме заштите.

18.00 - Завршен рад Скупштине, наставак у уторак 22. октобра. 

12.00 - Министар Јован Кркобабић позвао посланике да потврде споразуме у области заштите права деце и борбе против насиља у породици.  

10.25 - Парламент почео рад постављањем посланичких питања. 

Скупштине Србије завршила је данашњи рад, а посланици ће у уторак, 22. октобра, наставити обједињену расправу о више међународних конвенција.

Парламентарци ће наставити дебату о Конвенцији о заштити деце и сарадње у области међународног усвојења, Конвенцији Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици коју је, како је речено у расправи, потврдило пет земаља од 31 потписнице - Албанија, Италија, Црна Гора, Португалија и Турска, док су остале земље у процесу потврђивања.

У обједињеној расправи је и Предлог закона о потврђивању Споразума између Србије и Канаде о социјалној сигурности и Предлог закона о потврђивању Споразума између Србије и Великог Војводства Луксембург о социјалној сигурности.

Потпредседник Владе и министар рада, запошљавања и социјалне политике Јован Кркобабић рекао је да ће потврђивањем Конвенције о заштити деце и сарадње у области међународног усвојења бити повећана сигурност у тим поступцима, а да је од 2006. до 2012. годишње било 11 међународних усвојења.

Министар је истакао да би се потврђивањем Конвенције омогућило већем броју деце без родитељског старања, која не могу да буду усвојена у земљи, да остваре право на живот и развој у другој држави.

Он је указао да је Конвенција у складу са Уставом Србије и да ће њеним потврђивањем бити повећана сигурност у поступцима међународног усвојења.

Кркобабић је истакао и да је породично насиље тежак друштвени проблем који мучи Србију, па је током 2012. године 9.325 жртава насиља затражило помоћ, а центри за социјални рад идентификовали су 6.000 насилника.

Када је реч о Споразуму са Канадом, према његовим речима, ради се о стандардним решењима и принципима о једнаком третману држављана у области пензијског осигурања.

Ратификацијом тог споразума омогућена би била непосредна исплата стечених давања у земљи у којој осигураник има пребивалиште, сабирање периода осигурања навршених у обе земље, принцип осигурања који омогућава да терет давања сноси држава чији је осигураник држављанин.

"Значајни ефекти могу се очекивати у области пензионог и инвалидског осигурања, у случају повреда на раду и професионалних повреда. Овај споразум омогућава грађанима који су радили у иностранству да лакше остваре права и да их користе у Србији", рекао је Кркобабић.

Споразум с Луксембургом идентичан је као са Канадом, с тим да додатно регулише здравствену заштиту грађана Србије који раде у тој земљи.

Током дебате посланици скупштинске већине, али и опозиције, најавили су да ће подржати конвенције, уз оцену да је њихово усвајање међународна обавеза Србије.

Пред посланицима је и више одлука о именовању председника судова - о избору председника више судова - Врховног касационог, Управног, Привредног апелационог, Вишег прекршајног, Апелационог суда у Београду, Апелационог суда у Нишу, Апелационог суда у Крагујевцу.

На седници која је почела 1. октобра и прекидана због усвајања измена Закона о јавној својини, усвајања измена Закона о високом образовању и обраћања хрватског председника Ива Јосиповића посланицима, расправљаће се и о Предлогу одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи