Читај ми!

Антић у Букурешту

Министар саобраћаја Александар Антић учествовао у Букурешту на састанку Националних координатора 16 земаља централне и источне Европе (ЦИЕЗ) и Кине. ЦИЕЗ установљен да би се подстакла непосреднија економска сарадња ових земаља, за коју је кинеска влада установила Развојни фонд од 10 милијарди долара.

У Букурешту је одржан састанку Националних координатора 16 земаља централне и источне Европе (ЦИЕЗ) и Кине, на коме је учествовао и министар саобраћаја Александар Антић.

Механизам сарадње Кине и Централне и Источне Европе (ЦИЕЗ) установљен је са да би се подстакла непосреднија економска сарадња ових земаља, посебно кроз видове заједничког финансирања великих пројеката за чије намене је кинеска влада установила Развојни фонд од 10 милијарди долара.

Данашњи скуп је требало да дефинише кључне ствари и главне теме самита тог тела који ће се одржати 26. новембра у румунској престоници, на којем ће учествовати 17 премијера европских земаља и Кине.

Очекује се да ће се на самиту потписати заједнички документ ЦИЕЗ и Кине.

Перспектива сарадње европских земаља са Кином се заснива на прагматичним основама уз финансирање и учешће кинеских фирми у значајним пројектима саобраћаја, инфраструктуре, енергетике и у другим областима.

Антић је рекао је за Бету да је Србија поред финансирања у саобраћају, инфраструктури и енергетици заинтересована и за области науке, образовања, културе, пољопривреде.

Министар је истакао да је Србија отворена за концесије у неким областима као што су саобраћај и инфраструктура, због недостатка новца, а, како је истакао, кинеске фирме би радо прихватиле такву сарадњу.

Антић је рекао за Бету да је већ упућен захтев да у оквиру заједничког тела ЦИЕЗ-Кина, центар за координацију саобраћаја и инфраструктуре буде у Србији.

Србија јер већ послала документацију о 56 пројеката који се односе на саобраћајну инфраструктуру и транспорт и из области енергетике.

На самиту у Букурешту поновиће се позив да се наредни скуп на врху одржи у Београду.

Министар Александар Антић и амбасадор Србије у Румунији Бранко Бранковић састали су се и са кинеским привредницима у амбасади те земље у Букурешту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи