Читај ми!

Седница београдске скупштине

Одборници на седници београдске скупштине разрешили дужности директоре појединих градских јавних предузећа и именовали вршиоце дужности директора. Донете одлуке о правима детета и финансијској помоћи пензионерима.

Седница Скупштине града Београда донела је одлуке о којима је требало да се расправља на претходној седници, 24. септембра, а на којој је дужности са места градоначелника разрешен Драган Ђилас.

Одборници су разрешили дужности директоре појединих градских јавних предузећа и именовали вршиоце дужности директора.

Досадашњи в. д. директора ГСП "Београд" Небојша Ћеран разрешен је дужности због истека периода на који је именован, а на то место је постављен Милан Софронић, и то на период од најдуже шест месеци.

Дужности генералног директора "Паркинг сервиса" Београд разрешен је Бобан Ковачевић, због истека мандата, а након тога је он именован за в. д. директора наведеног предузећа на најдуже шест месеци.

И генерални директор "Београдских електрана" Зоран Предић разрешен је дужности због истека мандата, а потом је постављен за в. д. директора на најдуже шест месеци.

Директорске функције су због истека мандата разрешени и Радован Драшкић из "Градске чистоће", Владимир Богићевић из "Зеленила-Београд", Бојан Милић из "Инфостана" и Драган Вучићевић, из "Сава центра", а потом су именовани за в. д. директоре на рок од највише шест месеци.

Одборници су по скраћеном поступку разрешили дужности председника надзорног одбора ЈП "Београдска тврђава" Драгана Блешића због подношења оставке, као и чланове Управног одбора Дома здравља Раковица Тому Јеленковића и Мирка Узелца, такође због поднете оставке.

На седници је усвојен Предлог одлуке о правима детета у области финансијске подршке породици с децом, на основу које ће од 1. јануара наредне године треће, четврто и свако наредно дете у породици имати право на бесплатан боравак у вртићу.

Том одлуком биће омогућен је бесплатан боравак за 4.300 деце.

Усвојена је и одлука о финансијској помоћи пензионерима са примањима мањим од 15.000 динара, као и одлука о финансирању наставника разредне наставе ангажованих у продуженом боравку ученика трећег и четвртог разреда основне школе.

На седници је усвојен и предлог да једна улица на Новом Београду добије име по Срђану Алексићу који је убијен у Требињу 1993. бранећи свог суграђанина, Бошњака.

Према одлуци одборника, Врачар ће добити плато редитељке Соје Јовановић, општина Стари град Чавкетов пасаж, назван по рок музичару Горану Чавајди Чавкету (1962-1997), а општина Савски венац улицу која носи име фудбалера Рајка Митића (1922-2008).

Ђилас поздравља одлуке из социјалне области

Градоначелник Београда у техничком мандату Драган Ђилас поздравио је што је Скупштина града усвојила одлуке из социјалне области које ће олакшати живот Београђанима и истакао да је "симпатично како се сви хвале да су управо захваљујући њима те одлуке донете".

Ђилас је оценио да је од свих данас донетих одлука најважнија она која се односи на исплату финансијске помоћи пензионерима, чија су примања мања од 18.000 динара.

"Сматрам да без обзира на све финансијске проблеме ми ту неправду, бар према београдским пензионерима, треба да исправимо", рекао је Ђилас и прецизирао да ће око 60 хиљада пензионера у Београду добити по 4.000 динара за трећи квартал ове године, док ће у децембру добити још једну рату помоћи.

Шеф одборничке групе СНС-а Александар Јовичић објашњава да ће средства обезбедити рационализацијом јавних предузећа.

Тврди да само у једном градском предузећу генерални директор има више од 20 помоћника, 12 саветника, као и три техничка директора и шест секторских директора и других функционера који имају високе коефицијенте.

"А шта имамо са друге стране? Имамо 17 милиона дуга тог истог предузећа", наводи Јовичић.

Одлазећи градоначелник оптужује републичку власт да чини све да одложи изборе и пориче да је ситуација у јавним предузећима лоша.

"Од свих јавних предузећа једино Центар 'Сава' има озбиљне финансијске проблеме. Сва остала предузећа, укључујући и београдски водовод, раде апсолутно позитивно, апсолутно су профитабилна", тврди Ђилас.

Док до избора не дође, престоницу ће водити привремени орган. За његово именовање влада има рок од 30 дана по истеку техничког мандата градоначелника, почев од 24 октобра.

На прошлој седници Скупштине града, која је одржана 24. септембра, Ђилас је смењен са места градоначелника, од када је у техничком мандату до истека 30 дана од те смене.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи