Ненадић: Легитимитет је недефинисана ствар

Локални избори у Врбасу показали да је подршка ДС-у опала, али сумњам да се то може одразити на расписивање избора у Војводини, рекао за РТС Немања Ненадић. Легитимитет је "недефинисана ствар" и не постоје јасни критеријуми колико подршке је потребно имати у бирачком телу да бисте остали на власти, навео Ненадић.

Програмски директор Транспарентности Србије Немања Ненадић рекао је да су локални избори у Врбасу показали да је подршка ДС-у опала, а да ли се то евентуално може одразити на расписивање избора у Војводини, ствар је политичких калкулација.

"Чињеница је да је у Врбасу подршка ДС-у опала, у поређењу са 2012. годином за четвртину, али да ли ће се то одразити на вољу оних који одлучују о расписивању избора - чисто сумњам, јер ако подршка опада то је разлог више да се они не расписују. Ипак, то су калкулације које свака странка има", рекао је Ненадић гостујући у Дневнику РТС-а.

Ненадић је додао да је легитимитет "недефинисана ствар" и да не постоје јасни критеријуми колико подршке је потребно имати у бирачком телу да бисте остали на власти.

"Стоји оцена да је подршка СНС-у битно већа него 2012. године и то је на неки начин подршка републичкој влади, али не постоји механизам или пропис који би рекао да, када резултати избора на локалу покажу једну ствар, расписују се избори на другом нивоу", објаснио је Ненадић.

Према његовим речима, ту су политичке процене увек доминантне, а не неки постулати.

Он је навео и да би требало испитати и тврдње појединих учесника у изборима да је било куповине гласова, јер то оставља сумњу у демократију.

"То је оно што забрињава. И 2012. године имали смо оптужбе за куповину и крађу гласова и ништа од тога није добило епилог. Пре било каквих избора мора се утврдити истина и о финансирању странака на претходним изборима и тврдњи да је било крађе гласова, јер то је сумња у демократију", рекао је Ненадић.

Говорећи о економским мерама, он је поновио став Транспарентности Србије да се оне могу позитивно одразити на борбу против корупције у делу који се односи на реструктурирање јавног сектора, смањење расхода и државних давања предузећима, али да је посебну пажњу потребно обратити на јавна-приватно партнерста, која морају бити транспарентнија.

"То повлачи да ће бити мање прилике за корупцију, али ми смо указали да нису све ствари јасне, пре свега на који ће начин Влада те трансформације обавити", рекао је Ненадић.

Указао је да опасност и могућност за корупцију могу бити јавно-приватна партнерства, и да та област мора бити транспарентнија, као и споразуми које Србија склапа са другим државама у области економије и инвестиција.

"Имамо ситуацију да се ти споразуми не објављују, имамо проблеме и када их (те споразуме) тражимо од Владе, и све то повећава ризик од настанка корупције", навео је Ненадић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи