Јовановић: Договор са ДС-ом следеће недеље

Однос Либерално демократске партије са Демократском странком могао би добити јаснији израз идуће недеље, рекао лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић на Главном одбору странке.

Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић најавио је да би већ идуће недеље однос те партије са Демократском странком могао добити јаснији израз.

Говорећи на Главном одбору странке о односима са демократама, он је рекао да се, уколико се постигне договор око програма, мора видети шта ће бити са међусобним односима и питањем колико ће ти односи обавезивати једни друге.

"Да ли су то односи до наредних избора, па онда свако на своју страну, или су то односи који ће еволуирати и ићи у правцу стварања једне ефикасне политичке организације, остаје да се види", рекао је Јовановић.

Он је додао да сарадња са демократама не може да се "ради на силу" и да код његових најближих сарадника из странке и њега лично не постоје препреке за стварање ефикасне модерне странке, односно организације која ће бити способна "не да ратује са булументом око Вучића већ да искористи потенцијал који постоји у земљи".

Јовановић је додао и да у Београду очекује изборе, као и да су они вероватни и на републичком нивоу, али да не би био изненађен и ако их буде у покрајини која је "под притиском".

"Када смо се обратили ДС-у мислили смо на људе. Ни мени ни нама нису потребни ни Ђилас ни Тадић, верујем да и они могу без икаквог проблема да живе без нас", навео је Јовановић.

"Али нашој политици су потребне демократе, потребни су ти људи, разочарани са правом или не, рекао је Јовановић, који је нагласио да то тих људи ЛДП неће стићи тако што ће учествовати "у том атавистичком обрачуну са ДС".

Нагласио је да је забринут што у држави не функционишу институције и што се мисли да је прави сусрет лидера ове земље обрачун у неком тв дуелу.

Лидер ЛДП-а рекао је да не не жели да учествује у обрачунима ни са лидером напредњака Александром Вучићем ни демократа Драганом Ђиласом, и поручио им "ако су напунили кубуре нека их празне на друге" а он у томе неће учествовати јер људи ништа корисно не би видели у томе шта би понудили у том тв дуелу.

''Оно што је потребно земљи то је наш међусобни разговор уз све разлике које постоје. И желим да разговарам са сваким ко је у овом тренутку одговоран за оно што се у земљи дешава или са сваким ко у овом тренутку има потенцијал за политику која је земљи потребна.

Наравно да је то и Вучић, наравно да је то Ђилас, наравно да је то и Борис Тадић, који би могао да се врати у ову земљу па да подигне терет који је оставио. Нису нам потребне његове проповеди из Вашингтона, пацке Демократској странци'', рекао је Јовановић.

Јовановић је рекао и да су се у земљи десиле промене али су недовршене и неће бити заокружне уколико ЛДП "не успе у ономе што смо започели".

То није пројекат уједињавања опозиције, да би нас било више на фронту насупрот Вучића и Дачића. То је пре свега посао редифинисања, не наших међусобних односа, него оног што смо ми, рекао је Јовановић наводећи да зрелост те странке у томе што сада тражи нови формат и нови прострор у који треба да крене.

Питање економских реформи кључно

Говорећи о економији Јовановић је рекао да је питање тих реформи кључно и да на томе треба инсистирати.

Економски програм Србије као и сваке друге земље је у мањој или већој мери написала Ангела Меркел ако то тако треба поједностављено рећи. Логика живота је можеш да трошиш оно што ствараш. На том плану се се Вучићева влада ни мало не разликује од Тадићеве, рекао је Јовановић, говорећи о задуживању државе.

Према његовим речима, влада је била дужна да разговара са политичарима пре него што је изашла са економским мерама, као и да синдикатима и другим деловима друштва.

Јовановић је рекао да "није Србија опљачкана од 5.октобра 2000. године, то је лаж. Ми плаћамо цену лудила деведесетих година, ратова које смо водили, милион је људи отишло, па сад не можемо да нађемо инжињере за фабрику чипова."

Да смо ми реконструисали владу пре два месеца, данас бисмо говорили о новом темпу у Србији, о динамичној и ефикасној влади, о промењеним приоритетима а не "о влади као рупи у којој нестаје све", закључио је лидер ЛДП-а.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи