Давенпорт: Припреме за преговоре са ЕУ по плану

Заједно са тимом српске владе припремамо међувладину конференцију која би требало да буде одржана најкасније у јануару, каже шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт. Охрабрујуће је што српски лидери позивају грађане да изађу на локалне изборе и да искажу своју вољу, каже Давенпорт.

Што се тиче припрема Србије за преговоре са Европском унијом, "за сада, све иде као што смо очекивали", изјавио је Фонету шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт, али је подсетио да ће "бити још једна етапа у децембру", када ће српска страна представити своје планове за преговарачка поглавља.

"У овом тренутку не би требало да доносимо било какве оцене и закључке. Само могу да вам кажем да све радимо да заједно са тимом српске владе припремамо међувладину конференцију која би требало да буде одржана најкасније у јануару", нагласио је Давенпорт.

Упитан о поштовању бриселског споразума и предизборном процесу на Косову, Давенпорт је одговорио да је "веома охрабрујуће то што српски лидери позивају грађане да изађу на локалне изборе и да искажу своју вољу".

"Циљ избора је да се изаберу представници у институцијама који ће заступати своје гласаче. Бојкот је ретко када доносио резултате било коме", поручио је Давенпорт.

"Ако одбијате да учествујете у доношењу одлука, те одлуке често могу бити лоше по вас", упозорио је Давенпорт, који сматра "веома охрабрујућим" недавни сусрет двојице премијера са Кетрин Ештон "током којег су пронађена решења за настале проблеме". 

На питање о кашњењу медијске реформе, Давенпорт је предочио да је помало разочаран спорошћу у спровођењу Медијске стратегије, што је недавно рекао на састанку и са министром културе и информисања Иваном Тасовцем.

Стратегија је усвојена још у септембру 2011. године, а ми још немамо ниједан од медијских закона пред Владом или у парламенту, указао је Давенпорт.

Он је додао да му је Тасовац пренео да ће тај процес добити нови замајац, да ће Нацрт закона о јавном информисању у најскорије време да се нађе пред Владом, као и да нацрти закона о јавним сервисима и електронским медијима ових дана улазе у јавну расправу.

То је већ добра најава и ми ћемо свакако пратити како ће се ово развијати, рекао је Давенпорт и констатовао да у медијској сфери у Србији има доста проблема.

Према његовим речима, највидљивији су нетранспарентно власништво и државне субвенције појединим медијима које нарушавају конкуренцију и доводе до политичког утицаја на уређивачку политику.

Очекујемо да нови закони уреде медијски простор и у њега уведу стандарде који су присутни у највећем делу Европе, поручио је Давенпорт.

Упитан о забрани Параде поноса, Давенпорт је одговорио да је ситуација око тог догађаја доста злоупотребљена и да је у јавности створен погрешан утисак о чему се овде ради.

"У питању је, једноставно, владавина права", објаснио је Давенпорт и поручио да права мањина морају бити осигурана и заштићена, што им гарантује Устав Србије.

"Слобода окупљања и изражавања такође су гарантовани Уставом. То је држава дужна да осигура свим својим грађанима. Ако неко жели та права да наруши или некога онемогући да их слободно изрази, држава је дужна да то спречи", нагласио је Давенпорт.

"Због тога смо изненађени да је донета одлука да се Парада забрани, а да при томе још ништа није познато о мерама које су предузете против група или појединаца који су натерали државу да се одлучи за забрану", рекао је Давенпорт.

Он је подсетио да је ово трећа година за редом да се Парада ззабрањује са истим образложењем, али никакве акције против узрока те забране нема.

Давенпорт је, у наставку, нагласио да је "импресиониран" резултатима програма Прогрес, који ЕУ и Влада Швајцарске спроводе у четири округа јужне и југозападне Србије. Он је најавио да ЕУ припрема наставак тог програма, за који је обезбеђено још 16,6 милиона евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи