Радуловић: Некима сметају реформе

Министарство привреде интензивно ради на реформама српске привреде са циљем да се осигурају транспарентност и одговорност у трошењу новца пореских обвезника, а то очигледно смета неким људима и "дира" неке интересне групе чије ће позиције бити угрожене, рекао је министар привреде Саша Радуловић.

Министар привреде Саша Радуловић рекао је да Министарство привреде интензивно ради на реформама српске привреде са циљем да се осигурају транспарентност и одговорност у трошењу новца пореских обвезника и истакао да то "очигледно смета неким људима и 'дира' неке интересне групе чије ће позиције бити угрожене.

Радуловић је тим речима одговорио на питање Танјуга да ли су тачне спекулације да је ковертирао оставку на функцију министра привреде.

Радуловић је истакао да Министарство на чијем је челу интензивно ради на спровођењу свог програма и да инсистира на одговорности и траспарентности код свих који располажу новцем пореских обвезника, а то значи, рекао је министар, да многе позиције које су неки људи имали у прошлости више неће бити могуће.

"Министарство интензивно ради на свом програму, посвећени смо реформама, радимо четири кључна закона, ради се на поправљању начина управљања, како у јавним предузећима, тако и предузећима у реструктурирању, спремају се личне карте предузећа", рекао је Радуловић.

Ти поступци, како је нагласио, трају, а они значе рад на траспаренстости и одговности, на којој се сада инсистира код свих агенција и свакога ко располаже новцем пореских обевзника.

"То очигледно смета неким људима, то дира неке интересне групе. Једноставно, цела промена, увођење траспарентности и увођење одговорности ће угрозити позиције које су људи имали прошлости", истакао је Радуловић.

Министар је нагласио да је понашање према држави у протеклим годинама било крајње неодговорно и да су агенције и фондови делили новац без икакве одговорности.

Према његовим речима, само је кроз Фонд за развој пласирано две милијареде евра, а да постоји проблем са наплатом више од 60 одсто тих потраживања.

Радуловић је најавио увођење контроле код свих уговора и обавеза, али и истакао да ће све обавезе које је држава преузела бити и испуњене.

Министар привреде је рекао и да је у Србији спроведена катастрофална приватизација, која је довела до пљачке државе и друштвене имовине и тога да велики број људи остане без посла. Томе је, како је нагласио, једноставно крај.

Сви процеси биће транспарентни 

Говорећи о законским решењима која ће бити представљена наредног петка, као и о припреми "личних карата" предузећа, Радуловић је рекао да ће нови закон о стечају спречити да се настави са старом праксом и онемогућити да се понове Вршачки виногради, а да ће сви процеси убудуће бити транспаретни, а подаци доступни свима, укључујући синдикате и запослене.

Он је рекао и да се у припреми личних карата предузећа доста ослања на синдикате и запослене да провере податке које је дало руководтсво.

Према његовим речима, неодговорност на страни руководстава предузећа је огромна и то ће, такође морати да се мења.

"Они нису у стању да неке нормалне извештаје доставе у року и да имају тачне информације у тим извештајима. То се једноставно више не може и не сме толерисати", рекао је он.

Радуловић је указао да, уз 179 предузећа у реструктурирању, држава има већинско власништво у укупно 610 предузећа са преко 100.000 запослених, као и да има мањински удео у 911 фирми.

"Нико о томе не води рачуна, имамо јако лоше корпоративно управљање и све то ће се променити. Неодговорност коју руководства показују неће бити толерисана, даћемо измене одговарајућих закона, како да одговорност буде појачана и санкције према њима, укључујући и смену. Србија овако даље не може", нагласио је министар привреде.

Радуловић је рекао и да је 2014. година јако важна ра реформу привреде, али да ће та реформа трајати дуже од тога.

Уједињени региони Србије оштро су критиковали рад министра привреде Сашу Радуловића зато што, како тврде, "наноси штету српској привреди" и "спроводи лов на вештице". И ЛДП се саопштењем обратио министру Радуловићу - траже одговоре о томе како се именује менаџмент у јавним предузећима и начину њиховог функционисања.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи