Вукић: Скрининг није службена тајна

Недоумице да ли је скрининг службена тајна последица неспретне формулације запослених у МУП-у, рекао државни секретар у том министарству Вања Вукић. Вукић најавио да ће Србија у децембру добити рок за усклађивање правних прописа са европским.

Државни секретар у МУП Србије Вања Вукић рекао је да ће Србија, после билатералног скрининга у децембру, добити извештај Европске комисије о разликама између домаћег правног система и правних тековина ЕУ и нагласио да је "неспретна формулација" запослених у том министарству изазвала недоумице да ли је процес скрининга службена тајна.

Као шеф тима за преговарачко Поглавље 24, које се односи на области правде, слободе и безбедности, Вукић је најавио да ће, после извештаја Комисије у децембру, бити предложен временски период у којем ће Србија прилагодити своје правне прописе европским.

Тек после тог извештаја, видећемо шта су наши највећи проблеми и потешкоће у приступним преговорима са Унијом, објаснио је Вукић и интервјуу за Фонет.

Он је подсетио да су делегацији Београда почетком октобра у Бриселу, на састанцима експланаторног скрининга, представљене правне тековине ЕУ која се тичу Поглавља 24.

"Није било никакавих изненађења", оценио је Вукић и нагласио да "наша делегација била јединствена, стручна и добро припремљена за тај аналитички преглед правних тековина ЕУ".

"Ми смо унапред припремили питања, на основу агенде коју смо добили од представника Комисије", прецизирао је Вукић, истичући да је Министарство унутрашњих послова доста напредовало и пре почетка процеса скрининга.

Поменуо бих граничну полицију која је доста тога применила у пракси, приликом процеса визне либерализације, као и по питању спречавања насиља на спортским приредбама, илустровао је Вукић.

Поводом примедби да медији нису могли да прате процес скринига, јер је проглашен службеном тајном, Вукић је оценио да се ради о неспретној формулацији службеника МУП. Експланаторни скрининг се пратио видео линком на два места у Београду, у МУП и Скупштини Србије.

"На тај пренос су позвани и представници невладиног сектора, тако да се не може говорити о службеној тајни", нагласио је Вукић.

Могу да нагласим да је то била неспретна формулација службеника МУП који су обавештавали све учеснике праћења преноса видео линком.

Не постоји никаква службена тајна, рекао је Вукић, јер се тачно зна процедура утврђивања службених тајни и како се у таквим случајевима поступа.

Оно што је унело забуну, сматра Вукић, јесте да смо од Европске комисије замољени да се процес скрининга не снима и да се ти снимци не емитују јавно, али се цео процес може посматрати и слушати, као основ за писање чланака и извештаја.

Вукић је прецизирао да је од Европске комисије стигла молба да се телевизијски снимци не користе, нити објављују имена особа која су представљала европски правни поредак и тековине, и најавио да се МУП сличне грешке неће поновити током децембарског састанка.

"У процесу преговора са ЕУ о поглављу 24 од МУП-а Србије се очекују детаљна реорганизација, промена систематизације, начина функционисања, као и да нови закони, подзаконска акта и правилници буду усклађени са прописима Уније", закључио је Вукић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи