Читај ми!

УРС о приватизацији Штедионице

Национална штедионица јесте постала приватна банка, али није истина да је за то одговоран Динкић, јер је за одлуке о државном власништву и уделима у банкама овлашћена једино Влада Србије, саопштио УРС поводом писања медија.

Уједињени региони Србије објавили су низ чињеница у вези са пословањем Националне штедионице, поводом цитирања делова извештаја Савета за борбу против корупције у медијским текстовима о саслушању лидера те странке Млађана Динкића.

Та странка истиче да је чињеница да је Национална штедионица постала приватна банка, али није истина да је за то одговоран Динкић, јер је за одлуке о државном власништву и уделима у банкама овлашћена једино Влада Србије.

УРС наводи да је до краја Динкићевог мандата на месту гувернера НБЈ, Влада имала индиректно већинско власништво у Националној штедионици од 60 одсто, а да је у јуну 2002. године, с обзиром на то да ниједан од постојећих акционара, па ни држава, није искористио право прече куповине, та банка добила четири приватна власника.

У септембру 2003. године, месец дана након Динкићеве смене с места гувернера, удео државе у власништву Штедионице свео се на 10 одсто и то тако што је Влада Србије пропустила да учествује у докапитализацији Националне штедионице и искористи право прече куповине.

Динкић је, како се подсећа, 2004. године у улози министра финансија, дао предлог држави да се део некретнина који је користила Национална штедионица претвори у улог државе у овој банци.

Та странка истиче да је једна од највећих заблуда Савета за борбу против корупције да је Национална штедионица ексклузиван посао исплате старе девизне штедње добила без тендера, јер стечај банака се нигде у свету не може унапред најавити, јер би сваки наговештај пропасти неке банке узнемирио читав банкарски систем и довео до панике међу штедишама и зато се исплатне банке не одређују тендером.

УРС наводи да је продајом државног удела у Националној штедионици банци ЕФГ постигнута цена од 38 милиона евра (укључујући и добијене донације), што је 7,5 пута више од укупних улагања која је држава извршила од оснивања банке до њене приватизације - укупан државни улог у новцу износио је свега 1,2 милиона евра, а улог у некретнинама додатних 3,9 милиона евра, што укупно износи само 5,1 милион евра.

На овај начин, држава је вишеструко зарадила, због чега овај случај представља заправо једну од најуспешнијих приватизација у банкарском сектору Србије, наводе у Динкићевој странци.

"Чињеница је и да је реформа и модернизација банкарског система Србије од стране Светске банке, између осталог и због исплате старе девизне штедње у тако кратком року и враћања поверења грађана у банке, проглашена као најуспешније спроведена у читавој централној и источној Европи, а Млађан Динкић као кључни носилац ове реформе добио признање - министар финансија године у свету за 2006. од престижног британског магазина Јуромани", подсећају у УРС-у.

Лидер УРС-а Динкић јуче је, на саслушању у Управи криминалистичке полиције, више од четири сата одговарао на питања полиције о пословању Националне штедионице , а по завршетку саслушања поручио је да му је савест апсолутно чиста.

Динкић је рекао новинарима да је четири сата давао исказ у својству грађанина и сведока, јер је у време реформе банкарског система био гувернер Народне банке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи