Узурпација земљишта на Косову

Оранице надомак села Чаглавице код Приштине изорале су непознате особе. Мештани верују да су то учинили Албанци. Жалили су се полицији која их је упутила на општину, а она на друге институције. Тврде да је реч о класичној узурпацији земљишта.

Преостали мештани Чаглавице, недалеко од Приштине, последњих дана не смеју да кроче на своја имања. Оранице надомак села изорале су непознате особе, они верују - Албанци. Жалили су се полицији која их је упутила на општину, а она - на друге институције. Мештани тврде да је реч о класичној узурпацији земљишта.

Изорана имања, а на њиховом прилазу рампа. Посед од неколико десетина хектара. Деценијски власници не могу да му приђу.

Председник месног одбора Чаглавице Горан Станковић каже да је неко ту дошао и почео да поставља стубове на приватној својини. "Ја нећу да улазим у то какви су папири у питању, али ако неко овде има легалне папире, и постоје легални папири, ја не знам ко би то други могао да узме ту земљу, тј. да уђе у посед те земље", рекао је Станковић.

Један од преосталих житеља Чаглавице, Зоран Лазић, не може на посед који је до прошле године обрађивао. Поседује све папире да је земља његова, чак су му и нове косовске власти овериле решење о поседу.

Предао је случај судовима и то на највишој инстанци. Чека исход, а у међувремену је, каже, било и притисака.

Власник узурпиране парцеле у Чаглавици Зоран Лазић каже да су код њега долазили Албанци да купе земљу, али да није хтео да им је прода.

"Онда су долазили са неким вансудским споразумом, да се ја повлачим из процеса, да би они могли да укњиже, јер сам им ја највећа сметња. То нисам хтео да прихватим, да би се на крају одиграло што се одиграло. Узурпација", прича Зоран.

Узурпиране њиве око Чаглавице биле су власништво задруге. Деведесетих година су враћене власницима, од којих су одузете после Другог светског рата. Без обзира на решења о повраћају земљишта, оно је преко Косовске агенције за приватизацију продато.

"Жалио сам се на то Врховном суду, јавном тужиоцу, али до данас нема одговора. Ишао сам у полицију, Еулекс, па ништа. Кажу да знају о чему се ради, али сви ћуте и нико ништа не предузима", рекао је Лазић.

Оштећени мештани Чаглавице не знају више коме да се жале.

Начелник Косовског округа Владета Костић сматра да је то посао који треба да реше представници Срба.

То је проблем који треба да реше представници Срба у косовским институцијама. Очигледно је да они свој посао не раде", каже Костић.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин каже да је то један од разлога због којих мора да се формира заједница српских општина.

"Ја ћу вас подсетити да заједница српских општина има извршна овлашћења у области просторног планирања и заједница ће рећи које земљиште може да се преименује, а које не може, заправо коме шта припада. То је нешто у чему међународна заједница мора пресудно да утиче", истиче Вулин.

На Косову, Срби су Агенцији за имовинска питања поднели 42 хиљаде захтева за решавање имовинских спорова по разним основама. Мало њих је решено.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи