Читај ми!

Стојиљковић: Србија не сме стати

Србија је у извештају Европске комисије похваљена на плану борбе против организованог криминала и корупције, али се не сме стати после неспорних успеха учињених у последњих годину дана, рекао члан Одбора агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљковић.

Члан Одбора агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљковић изразио је задовољство због тога што је Србија у најновијем извештају Европске комисије похваљена на плану борбе против организованог криминала и корупције, али и констатовао да се не сме стати после неспорних успеха учињених у последњих годину дана.

"Похваљени смо али се мора направити корак даље, и чини ми се да је важно колико ће бити оживотворена Стратегија за борбу против корупције и Акциони план о њеном спровођењу. Кључна промена је што су до сада постојале стратегије и акциони планови који су били добро написани, али није било механизама за имплементацију и контролу, а сада се то може контролисати", изјавио је Стојиљковић Танјугу.

Стојиљковић је констатовао да се извештаји Европске комисије увек морају читати и између редова, јер се, на дискретан начин, Београду поручује да је Србија на добром путу којим треба и да настави.

За ЕУ је, како је истакао, посебно значајно то што се интензивнија борба против организованог криминала и корупције у последњих годину дана очитовала на плану процесуирања неких кључних случајева корупције и кроз неспорну исказану политичку вољу да се 24 спорне приватизације отворе до краја.

"Координирана борба против корупције се, међутим, не своди само на 24 спорне приватизације, већ је потребно да се такви кораци праве и у будућности, а да се Агенција профилира што чвршће са што већим бројем предмета, на пример у области сукоба интереса", казао је Стојиљковић.

Према његовим речима, институционални оквир за борбу против корупције је направљен, али се може поправити, и такође се више мора учинити на контроли финансирања странака, казао је Стојиљковић.

Годишњи извештај Европске комисије о напретку Србије садржи похвале реформском курсу Владе и препоруку Европском савету да до јануара отвори преговоре о придруживању, сазнаје Танјуг у Бриселу.

Комисија у детаљном прегледу напретка у процесу европских интеграција посебно похваљује решеност владе да спроведе планиране реформе, посебно у области правосуђа и сузбијања организованог криминала и корупције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи