Читај ми!

Дачић примио Албанце с југа Србије

Политички представници Албанаца с југа Србије разговарали су у Београду с премијером Србије Ивицом Дачићем. Крајем октобра делегација Албанаца састаће се са министарком здравља Славицом Ђукић Дејановић.

Председник Владе Србије Ивица Дачић примио је у Београду делегацију Албанаца с југа Србије.

Учесници састанка изјавили су да је договорено да крајем октобра представници Албанаца разговарају с министарком здравља Славицом Ђукић Дејановић о решавању проблема из њеног ресора.

Шеф Координационог тела за општине Прешево, Медвеђа, Бујановац, Зоран Станковић, рекао је новинарима испред зграде Владе да су се договорили и да се делегација Албанаца редовно састаје с премијером свака три месеца ради разматрања њихових проблема.

У те разговоре биће укључено 13 министарстава која су спремна за то, рекао је Станковић који очекује прве разговоре крајем октобра с министарком здравља о здравственом збрињавању житеља Прешева, Бујановца и Медвеђе.

Посланик и лидер Партије за демократско деловање Риза Хаљими рекао је да на састанку није било разговора о обезбеђивању права за Албанце с југа Србије каква имају Срби на северу Косова.

"Разговор је био веома коректан и ја излазим са овог састанка са више оптимизма него приликом доласка", рекао је Хаљими.

Рекао је и да сматра да треба да постоји потпуна слобода кретања у Србији и на Косову, и да не би требало да буде проблем да премијер Србије посети Косово, а косовски премијер југ Србије.

Међутим, председник Скупштине општине Бујановац Јонуз Муслиу изјавио је да није задовољан како је протекао састанак са Дачићем. 

Муслиу, који је и лидер Покрета за демократски прогрес, за агенцију Бета је изјавио да с премијером Дачићем "постоје политичка неслагања јер он говори истим језиком као и пре, а то је језик полиције и силе".

"Ми смо очекивали да ћемо почети решавање економских, политичких и социјалних проблема које смо у фебруару у Бујановцу усвојили као платформу за ургентне мере у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, а Дачић је очекивао да ми Албанци треба да решимо техничке проблеме", рекао је Муслиу.

Муслиу је навео да је на састанку било поменуто и одржавање ванредног пописа Албанаца у тим општинама, што албански лидери нису прихватили јер "нема никаквих услова за ванредни попис".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи