Читај ми!

Посланици о трговини и заштити конкуренције

На дневном реду седнице Скупштине били закони из области трговине, међу којима су Закон о посредовању, промету и закупу непокретности и измене Закона о електронској трговини и заштити конкуренције.

 18.15 - Скупштина завршила данашњи рад.

11.30 - Настојимо да смањимо црно тржиште непокретностима, рекао министар трговине Расим Љајић образлажући сет закона.

10.37 - Расправа у парламенту почела посланичким питањима.

Скупштина Србије завршила је вечерас рад, а расправу о изменама закона о заштити конкуренције и о електронској трговини наставиће у среду, 16. октобра. 

Министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић представио је посланицима сет закона.

Рекао је да Предлог Закона о посредовању и промету и закупу непокретности који предвиђа увођење стручног испита за предузетника и пословање искључиво оних који су уписани у регистар посредника.

Министар је у обједињеној расправи истакао да област посредовања у промету и закупу непокретности до сада није била правно уређена, а да је укупна вредност тржишта непокретности око 110 милијарди динара годишње, од чега две трећине отпада на нелегални промет или промет који није регистрован.

"Настојимо да смањимо црно и сиво тржиште непокретностима и олакшамо рад леганим агеницијама", истакао је минситар и додао да у тој области постоји око 300 привредних субјеката и 800 предузетника који раде по закону, али се предпоставља да је број нелегалних агенцика знато већи.

"Држава нема податке ни о осталим трансакција, а штета за буџет је огромна, као што су огромне новчане транскације које нису у легалним токовима"”, истакао је министар.

Говорећи о Предлогу закона о извозу и увозу роба двоструке намене рекао је да је његова суштина хармонизација са европским стандардима, обезбеђивање чврсте контроле и елиминисање нежељеног извоза и трговине тим производима.

Љајић је међу новинама, у односу на важећи закон, навео увођење појма свеобухватне клаузуле, што значи да се проширује листа роба које могу да служе довструкој намени и за коју се мора тражити дозвола надлежних инститиција.

На тој одредби, прецизирао је, посебно је инсистирала ЕУ.

Уводи се обавеза прибављања дозволе за пружање брокерских услуга и услуга техничке помоћи.Рок важења дозволе до сада је био годину дана, сада се оставља могућоност аутоматског продужења на још шест месеци, што је такође новина”, рекао је Љајић.   

Када је реч о изменама Закона о заштити конкуренције Љајић је ркао да се до сада сматрало да доминатан положај има фирма са више од 40 одсто учешћа на тржишту, али ће то убудуће, ако измена закона буде прихваћена, бити само један од параметара за одређивање таквог положаја.

За одређивање доминатног положаја у обзир ће се уземати и други параметри: финансијска снага учесника на тржишту, технолошке предности, структура тржишта и друго, те ће доминатан положај моћи да има и фирма која има и мање од 40 одсто учешћа.

По речима миистра, новина је и то да се терет доказивања непостојања доминантног положаја пребацује са учесника на тржишту на Комисију за заштиту конкуренције.

Важна измена, навео је Љајић, односи се на одредбе о висини износа који мора да плати онај ко повреди правила конкуренције.

Рачунаће се целокупан приход у свим земљама у којима компанија послује, а не само у Србији - како је сада.

"Ако нека велика мултинационална компанија послује у Србији, ако је комисија казни са један одсто, она ће морати да плати једна одсто од укупног прихода у целом свету који је остварила", објаснио је министар.

На дневном реду Скупштине је и потврђивање споразума између Србије и Марока.  

Претходно су посланици усвојили измене Закона о високом образовању које би требало да омогуће студентима да наредну годину студија упишу под истим условима као и прошлу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи