Читај ми!

Брисел, позитивне оцене за Србију

Извештај Европске комисије о напретку Србије биће представљен 16. октобра и биће позитивно интониран и без већих замерки, сазнаје РТС. Нарочито добре оцене Србија је добила у делу који се односи на дијалог Београда и Приштине и примену до сада постигнутих договора. Главне замерке и даље се односе на области владавине закона, реформе правосуђа, борбе против корупције, медијских слобода, заштите мањина.

Укупан тон извештаја Европске комисије о напретку Србије, који ће бити представљен 16. октобра, позитиван је, посебно у делу који се односи на дијалог Београда и Приштине и примену до сада постигнутих договора, јавља извештач РТС-а Душан Гајић.

Констатује се да је последњих 12 месеци обележио историјски договор између Београда и Приштине о нормализацији односа, подсећа се да је одлучено да се преговори о чланству отворе и започне процес скрининга.

У нацрту извештаја у који је РТС имао увид пише и да је Србија активно и конструктивно предузела кораке у правцу нормализације односа са Приштином, што је резултирало споразумом и договором двеју страна да једна другу неће блокирати у процесу европских интеграција.

Извори у Бриселу кажу да Србија није назадовала у важним областима током претходних годину дана и да извештај одражава тај позитиван тренд.

Као главни изазови и даље су назначени владавина закона, реформа правосуђа, борба против корупције и криминала, медијске слободе, заштита мањина.

Извештај позитивно говори и о текућој реформи правосуђа, али нешто кртичније о реформама у области медија, то јест о кашњењима медијских закона.

Најозбиљнија критика тиче се одбијања Србије да у оквиру адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању прихвати да ЕУ задржи квоту за извоз цигарета у Србију коју је имала Хрватска.

Извештај, који ће бити објављен следеће недеље, велику пажњу посвећује растућим економским проблемима, напомиње се да су буџетски дефицит и јавни дуг наставили да расту упркос мерама које су се односиле на повећање пореза, али не и на смањење потрошње.

Наводи се да ће Србија током следеће године морати да предузме кораке у правцу економског реструктурирања и повећања конкурентности.

Тржиште рада треба да се реформише у правцу веће флексибилности и да се спороведе приватизација јавних предузећа у складу са акционим планом, пише у извештају Европске комисије који ће следеће недеље представити комесар Штефан Филе.

Портпарол Европске комисије Петер Стано каже да извештај процењује напредак у областима које су важне за приступање Србије и указује где је урађен добар посао, у којим областима може да учини више или је учињено недовољно.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи