Читај ми!

Српски званичници иду на Косово

Београд не пристаје на ограничења за посете српских званичника Косову. Током изборне кампање званичници Србије посетиће КиМ као државни функционери како би позвали грађане да изађу на изборе и гласају за листу "Српска". Нетачне изјаве из Приштине да ће српским званичницима дозволити посете јужно од Ибра, али само манастирима, поручују из Владе.

Званичници Србије посетиће Косово и Метохију током изборне кампање као државни функционери како би позвали грађане да изађу на изборе и гласају за листу "Српска". У Влади кажу да нису тачне изјаве које стижу из Приштине - да ће српским званичницима дозволити посете јужно од Ибра, али само манастирима и без политичких говора.

У посету Косову и Метохији и у кампању премијер креће с једним циљем - да подржи српски народ и подвуче да излазак на изборе није помагање Тачију, него шанса за избор легитимних органа који ће заступати српске интересе.

На медијске спекулације да ће морати да се изјасне да ли на Космет иду као страначки или државни функционери, премијер каже: Не интересује ме како ће они то да образлажу. Ја хоћу да идем на Косово и хоћу да ми се то обезбеди и крај.

"Наравно да државни функционери сигурно неће учествовати у неким класичним партијским скуповима, имајући у виду да ту долазимо као државни функционери, са друге стране форма је сада ту небитна, важно је да ми остваримо оно што желимо, а то је да будемо са нашим народом, и да их позовемо да изађу на изборе", истиче Дачић.

Србија не жели никога да провоцира, каже први потпредседник Владе. Додаје и да је нереално да Приштина може да примени неку силу.

"Па зар ви мислите стварно да ми хоћемо да уђемо негде где ће они да нас зауставе. то се поставља питање да ли они поштују одређене ствари или не поштују. Ми ћемо ићи на КиМ, понашати се у складу са договорима у Бриселу, а онај ко их не буде поштовао нека покаже да их не поштује", каже Вучић.

Александар Вулин, који је први званичник Србије који је дошао у покрајину после укидања забране посета, објаснио је процедуру доласка српских функционера на Космет. Негирао је спекулације да они на југу могу да посећују само манастире.

"Ми не признајемо Косово, не обраћамо се директно представницима привремених институција у Приштини, ми се обраћамо Еулексу. Еулекс каже шта има да каже о томе. Ми ћемо се појављивати где год је то потребно, где нас наш народ тражи, ми ћемо бити ту", каже Вулин.

Посету Звечану, где се средствима Владе Србије праве 72 стана за српске породице, искористио је да још једном позове Србе да изађу на изборе.

"Ако прихватиш да ти држава Србија да стан, ако прихваташ да те запошљава и ако не може да те запошљава и ако прихватиш да ти дозволи да живиш овде, па послушај је кад ти нешто каже, па послушај је кад ти каже изађи на изборе, треба нам", поручује Вулин.

На Косову и Метохији у току је предизборна кампања за локалне изборе који ће бити одржани 3. новембра.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи