Вучић: Антикризне мере, или хаос на улицама

Решили смо да опоравимо Србију и ово су мере за спас економије и Србије, поручио вицепремијер Александар Вучић у интервјуу "Недељнику". За годину дана "имали бисмо Аргентину", указао је Вучић и објаснио да то значи да не бисмо имали новац за војску и полицију, за лекове у апотекама, имали бисмо хаос на улицама.

Први потпредседник Владе Александар Вучић уверен је да би Србија "имала хаос на улицама" да Влада Србије није донела пакет мера које су усмерене на спас економије и спас Србије.

Вучић је у интервјуу магазину Недељник указао на то да бисмо за годину дана у Србији "имали Аргентину", да се наставило овако као до сада, и да је у тим прогнозама сагласан са ММФ-ом.

"То значи да не бисмо више имали новац за војску и полицију, већ хаос на улицама, да не бисмо имали за лекове у државним и приватним апотекама. Имали бисмо буквално упадање у продавнице", рекао је Вучић и поновио да је ситуација у каквој јесмо веома тешка и да то не треба крити, и да је у ситуацији у каквој је Србија једино могуће предузимати болне и тешке резове.

Он је додао да су чак постојале идеје да се иде на лаки банкрот, али да се од тога одустало.

"Решили смо да опоравимо Србију. Ове наше мере су мере за спас економије, мере за спас Србије, иако знам да ће оне спасти опозицију, а нас сасвим сигурно уништавати. Међутим, много је важније шта ће се догодити у земљи него шта ће се догодити с политичким странкама на власти", истакао је Вучић.

Указујући на политички ризик и одговорност која је преузета оваквим мерама, он је оценио да другог избора није било.

Упитан какви су коментари ММФ-а, Вучић је рекао да је са људима из делегације тог фонда разговарао два сата, да су они тешки таман колико и он, да се у том разговору нити ко осмехне, нити има ичег љубазног.

"Најхладнија могућа пристојност с најјезивијим условима и захтевима с обе стране. Али људи из ММФ-а су у праву. Ми смо деценијама трошили оно што нисмо зарадили, и све то сад долази на наплату. Кад вам земља за четири године повећа задуженост са 30 на 60 одсто БДП-а, кад истовремено сваке године имате повећање фискалног дефицита и пад индустријске производње, онда резултат мора да буде такав да једино можете да предузимате болне и тешке резове", рекао је Вучић.

Према његовим речима, није лако кад било коме одузмете део примања, а тај неко мисли да је заслужио и више од тога јер се тешко живи - али, то је морало да се деси.

"Нема ту више никакве филозофије. Пензионери ће наравно остати нетакнути, као и људи који примају мање од 60.000 динара. То је једноставно структурно добра мера коју подржава ММФ јер не дира у оно што је најздравије", рекао је Вучић.

Мере не додирују приватни сектор

Вицепремијер је прецизирао да мере "не додирују" приватни сектор који је најздравији део друштва, већ се одузима оно што је био недозвољени део потрошње.

"Директор који има плату од 200.000 динара, имаће сада зараду од 167.000. Он с том сумом може да живи као са 200.000 динара, а знате ли колика је то уштеда за буџет", нагласио је Вучић.

Упитан да ли је то нови удар на средњу класу, интелектуалце, он је одговорио да мере не погађају средњу класу, јер су издвајања за онога ко прима 70.000 динара минимална, а да, с друге стране, не можете рећи да средњој класи припада онај ко има плату већу од 120.000 динара.

"То је удар на њих. Средња класа су приватници који вуку земљу напред...", рекао је Вучић.

На констатацију да средњу класу, међутим, чине и професори лекари, судије, тужиоци... Вучић је рекао да највећи део просвете нема плату већу од 60.000, и то се на њих уопште не односи.

Како је прецизирао, мером која се односи на смањење плата обухваћене су 179.843 особе, али од тога највећи број, око 130.000, има плату до 80.000 динара.

"Значи да је то минимално: на зараду од 70.000, то је 2.000 динара, од 80.000 је 4.000 динара, од 90.000 је 6.000, и на плату од 100.000, то је 8.000 динара. То се, једноставно, неће осетити. Ова мера највише погађа политичаре, људе постављене на различите високе функције, директоре јавних предузећа, помоћнике министара, запослене у РРА... А ја не мислим да су они средња класа", рекао је Вучић.

Нагласио је и да је захтев ММФ-а био да се иде на зараде од 40.000, али да би управо тако ударили на средњу класу, па да то није учињено.

"Али наравно, да будем отворенији и кажем нешто што политичари не би рекли - немамо избора... Ово је нешто што смо морали да урадимо. И крај. Имате литар воде - а не може од њега да се напије 50 људи. Али десет људи ипак може нешто да попије од тог литра и донекле утоли жеђ. У јавном сектору то може да прође, јер боље је да ти људи не добијају отказе већ да наставе да раде", казао је Вучић и додао да се размишља и о састанку са свим запосленима у јавној управи, да би се свима ставило до знања како мора да се ради у јавној администрацији.

У Србији не постоји логика здравог бизниса

Упитан да ли ће уз штедњу ићи и развој, јер без тога, тумачи се, лоша економска ситуација не може да се победи, Вучић је рекао да те теорије стално слуша и приметио је да је то била Мишковићева теза, која, како је рекао, можда није сасвим тачна.

"Та теза да не треба да се штеди, него народу треба поделити кредите да троши што више, јер ће то повећати домаћу тражњу, подићи домаћу привреду, обавезати људе да купују домаће производе... То не звучи нелогично, међутим, није сасвим реално. Ми морамо и на трошковној и на приходној страни буџета да правимо нове ствари", рекао је Вучић.

Он је указао и на то да у Србији не постоји логика здравог бизниса: људи не разумеју да смо завршили са социјализмом и социјалистичким самоуправљањем, да живимо у капитализму и да се морамо другачије понашати - да трошимо колико имамо.

На питање да ли је то нова визија Србије коју нуди, Вучић је одговорио потврдно, али и додао да није сигуран да ће то бити остварено због "недовољне снаге и велике неверице Срба у било какве промене, у било какву жељу да се неке мере изгурају, да се негде нешто направи".

"Јер, пре него што је било ко чуо какве ћемо мере донети, новине и телевизије биле су пуне критика. Најсмешније ми је било прошле недеље кад је Б92 правио анкету и питао: Јесте ли против мера Владе Србије? И наравно, сви су против мера, а нико нема појма које су то мере, људи не знају против чега су. Не могу да верујем да сам то видео на телевизији Хепи, па да кажем 'у реду', али то сам гледао на Б92. То говори о нашем негативистичком приступу, цинизму, сарказму, о томе да будете против свега. Увек", казао је Вучић.

Упитан да ли сматра да ће уласком у економију угрозити велику популарност коју има, Вучић је испричао да је добио много порука од разних пи-ар стручњака, од људи који му стварно или тобож помажу, и да су му рекли да не улази у економију, да то препусти "овом или оном". "Одговорио сам: Тако сте ми рекли за разговоре о Косову, тако сте ми рекли за сваку тему, али уверен сам да добар део људи разуме шта је неопходно урадити. Разумем да многи не желе да гледају у будућност и да праве планове за 2016. годину, већ их само интересује шта ће урадити за два дана или два месеца", рекао је Вучић.

Он је рекао да је тако било и кад су се први пут појавили потрошачки кредити, одмах је 1,2 милиона људи узело те кредите од 5.000 евра и потрошили их на летовања и куповину веш-машина.

"Нико то није уложио у бизнис, јер нико не размишља о бизнису. Код нас се чека да ти држава обезбеди посао. Погледајте само коментаре политичких странака како држава није обезбедила посао. Али то није посао државе. Задатак државе је да ти обезбеди услове да би ти могао да нађеш посао. Некоректног односа у политици има много, али нешто сам научио, и сам сам се некад тако понашао. Да не будем лицемер и да то не кажем себи. Не могу то да кажем за последњих четири-пет година, али за раније свакако", рекао је Вучић.

Према његовим речима, људима мораш да кажеш какве ствари јесу и шта планираш да урадиш, ма колико то било тешко и некоме се не свиђало.

"Морамо себе да научимо да радимо више, напорније. А ако не будемо у стању, нећемо бити прва земља која је пропала, нити било шта друго", закључио је вицепремијер.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи