Читај ми!

Брисел, настављен скрининг

Представници Србије и Европске комисије наставили су снимање стања за поглавље 24 преговора о чланству у Унији, које се односи на област правде, слобода и безбедности. Шеф преговарачког тима Србије Тања Мишчевић каже да се тим разговорима "практично заокружује прича о владавини права у Србији".

У наставку рада експланаторног скрининга у Бриселу размотрена су питања која се односе на област борбе против организованог криминала, кријумчарења људи, оружја и муниција, а посебна пажња посвећена је борби против кријумчарења, илегалне производње и трговине наркотицима и психотропним супстанцама.

Разговорима о поглављу 24 у Бриселу заокружује се прича о владавини права у Србији, рекла је Тања Мишчевић, шефица српског тима за преговоре о придруживању Европској унији.

"Настављамо разговоре које смо прошле недеље започели", рекла је Мишчевићева новинарима у паузи другог дана скрининга.

Мишчевићева, која уз министра без портфеља задуженог за европске интеграције Бранка Ружића предводи делегацију Србије, указала је да се поглавље 24 наслања на поглавље 23 (правосуђе и људска права), о којем се расправљало на претходној рунди скрининга.

"Овим се практично заокружује прича о владавини права у Србији", констатовала је Мишчевићева.

Како је објаснила, главне теме разговора са стручњацима из Европске комисије су борба против тероризма, размена података и сузбијање трговине људима.

"Колеге које оперативно раде ове послове имале су низ питања о доброј пракси у појединим земљама чланицама ЕУ", рекла је Мишчевићева.

Шефица преговарачког има Србије навела је да је као и јуче, из Скупштине Србије преко видео-линка могуће директно пратити ток скрининга.

Посебна пажња у разговору посвећена је борби против кријумчарења и илегалне производње и трговине наркотицима и психотропним супстанцама.

Како је саопштено из МУП-а, констатовано је да су у овој области успостављени основни стандарди на глобалном нивоу (УН и СЕ), док ЕУ поседује низ прописа и одлука којима се прецизира имплементација глобалних стандарда.

Делегација МУП-а посебну заинтересованост показала је за питања решавања проблема уништавања заплењених опојних дрога и психоактивних супстанци.

Током поподневног дела скрининга, експерти ЕУ детаљно су представили европски налог за хапшење, као и поједностављење процедура екстрадиције.

Како се наводи у саопштењу, представљени су инструменти који омогућавају поједностављење процедура у размени информација и доказног материјала правосудних органа.

Представљени су Евроџаст, заједнички истражни тимови, објашњени су облици судске сарадње у области кривичног права, као и европска мрежа судова (ЕЈН) и механизми међусобне кривично-правне помоћи између држава чланица.

У оквиру ове сесије разматрана су и питања вођења казнених евиденција и размена података, просторије у којима бораве лица лишена слободе, а посебна пажња посвећена је сарадњи у области заплене и одузимања имовине стечене криминалом, средстава којима су извршена кривична дела, као и међусобног признања новчаних казни.

Разматран је и правни оквир ЕУ који се односи на правни положај и заштиту права жртава у кривичном поступку, наводи се у саопштењу.

Ова рунда скрининга о поглављу 24 наставиће се и сутра, а следећа ће бити посвећена поглављу 32, које се односи на јавне финансије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи