Читај ми!

После одлуке Приштине, ЕУ на потезу

Одлука Приштине да забрани одлазак функционера из Србије на Косово и Метохију изазвала је озбиљну кризу у досадашњем преговарачком процесу, оцењује директор владине Канцеларије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић. Одлука о томе како ће бити превазиђена криза је у рукама ЕУ и Кетрин Ештон, истиче Михајловић.

Директор владине Канцеларије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић каже да је одлука Приштине да забрани одлазак функционера из Србије на Косово и Метохију изазвала једну од најозбиљнијих криза у досадашњем преговарачком процесу између Београда и Приштине. Таква одлука, оцењује Михајловић, штети спровођењу бриселског споразума и очекује се реакција ЕУ.

Михајловић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је одлука о томе како ће бити превазиђена криза у бриселским преговорима у рукама Брисела и ЕУ и високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон. Најавио је да ће већ данас уследити конкретни потези Београда према ЕУ.

Локални избори на Косову и Метохији део су бриселског споразума и, како истиче Михајловић, требало би да буду крунисани формирањем заједнице српских општина која штити интересе Срба на Косову и Метохији. Оцењује да је очигледно да приштинске власти предузимају кораке који су против интереса опстанка Срба на Косову и Метохији.

Одлазак премијера Ивице Дачића на Косово и Метохију требало је да буде симболичан гест, чији би циљ био да мотивише Србе да изађу на изборе и да објасни због чега су ти избори важни за опстанак српске заједнице.

"Уколико се Приштина супротставља таквом потезу, онда значи да је Приштина против бриселског споразума", рекао је Михајловић.

Говорећи о упису интерно расељених лица уочи локалних избора, Михајловић је рекао да је тај проблем превазиђен и да ће бити 38.000 људи који су регистровани на тим списковима који ће бити уписани и они ће моћи да гласају.

Михајловић је нагласио да Влада Србија има једнак однос према свим Србима на Косову и Метохији и да Влада Србија има један мотив, а то је да Срби на Косову и Метохији живе у бољим условима него до сада.

Избори нису на видику

Михајловић каже да ће локалних избора у Београду сигурно бити и али не зна да ли ће бити за месец, два или три месеца, јер то зависи од договора.

Каже да не зна да ли ће у исто време бити одржани ванредни парламентарни избори, али је уверен да их ове године, а вероватно и у добром делу наредне године неће бити.

Влада Србије је, како је објаснио, ушла у озбиљан циклус реформи које би избори потпуно зауставили или успорили.

"Није интерес владајуће коалиције да избори буду убрзо", оценио је Михајловић.

На питање да ли ће бити уведен солидарни порез за оне који у јавним предузећима више зарађују, Михајловић је одговорио да нити Влада мисли да би солидарни порез могао да реши проблеме српског буџета, нити је то могуће и да је то само једна од могућих мера које још увек нису донете и које се разматрају.

Потврдио је да се припремају озбиљне мере на економској консолидацији српске привреде и на финансијској консолидацији српског буџета.

Државним предузећима која нису доставила податке за "личну карту" министар привреде Саша Радуловић показао је "жути картон" и упозорио их Влада то више неће толерисати, напомену је Михајловић.

Те "личне карте" су неопходне како би се скенирала ситуација у тим предузећима и како би држава заједно са руководствима тих предузећа предузела мере на њиховој санацији, објаснио је Михајловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи