Читај ми!

Економист: Вучић премијер после избора

Александар Вучић ће наредне године консолидовати своју позицију, и након вероватних превремених парламентарних избора, преузети вођење владе, пише лондонски месечник "Економист интелиџенс јунит".

Први потпредседник српске владе Александар Вучић наредне године ће консолидовати своју позицију, и након вероватних превремених парламентарних избора, преузети вођење владе, пише лондонски Економист интелиџенс јунит, иначе публикација потекла из Економиста.

Угледни месечник у тексту "Александар Вучић: Човек на задатку", пише да је он данас најутицајнији политичар у Србији, и да своју популарност дугује чињеници да га бирачи виде као некога ко је "ставио себе изнад уских личних и партијских интереса" и "делује у ширем националном интересу".

"Његов циљ да дође до резултата у европским интеграцијама и борби против корупције, импонује бирачима који су навикли на политичаре који дају обећања, али их не испуњавају", наводи се у тексту и додаје да два последња истраживања показују да 66 одсто испитаника жели да га види на месту премијера.

Лист подсећа да у време одржавања последњих парламентарних избора Вучић није фигурирао као кључни играч, већ су све очи биле усмерене ка Томиславу Николићу, који је победио Бориса Тадића и Ивици Дачићу, од кога је зависило формирање нове владе.

"Многи су мислили да ће Вучић бити 'трећа виолина' у тиму са много искуснијим играчима као што су Дачић и Динкић, али он је постао главна снага у Влади и најпопуларнији политичар у Србији", оцењује Економист интелиџенс јунит.

Лондонски месечник истиче да је четрдесетдвогодишњи потпредседник Владе прошао дуг пут од националистичке Српске радикалне странке, и министра информисања у влади са СПС-ом, преко два покушаја да освоји градоначелничко место у Београду, до оснивања нове странке са Николићем пре пет година.

"Многи који су били скептични према проевропској оријентацији Николића, Вучића и СНС-а, требало би да промене своје погледе након протекле године. Уз брзину вредну пажње, и уз снажно вођење Вучића, који ради по 12 сати дневно, седам дана у недељи, Влада је покренула енергичну кампању против корупције, која је резултирала истрагама и хапшењима у великим случајевима", наводи се у тексту.

Лист помиње и разговоре са властима у Приштини, који су "довели до историјског договора са Косовом", као и напредак у разговорима са ЕУ, који би могао да доведе до отпочињања преговора у јануару 2014. године.

"Уз све то, Вучић и Влада били су успешни у привлачењу страних инвеститора у земљу, укључујући и арапске инвеститоре из Абу Дабија и Катара".

Економист интелиџенс јунит оцењује да је, изнад свега, Вучић показао да може да буде политички прагматичан.

"То је значило прихватање непријатних концесија у вези са Косовом, да би се отворио пут ка чланству у ЕУ. Вучић то није крио, а искреност му је донела подршку (бирача). То је упадљива разлика у односу на претходну владу, коју је водио ДС, која је сакривала тешко питање Косова и чланства у ЕУ", наглашава лист у анализи.

Месечник закључује да се прагматичан приступ видео и недавно када је Вучић предложио нестраначке личности за министре.

"Под претпоставком да Влада отвори преговоре са ЕУ у јануару, Вучић ће вероватно тражити расписивање превремених избора у првој половини 2014. године, на основу којих ће формализовати своју позицију најмоћнијег политичара у земљи", оцењује Економист интелиџенс јунит.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи