Читај ми!

Дрецун: Приштина отежава примену споразума

Забрана доласка званичника Србије на Косово представља један у низу поступака којим Приштина отежава примену Бриселског споразума, рекао председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун. То је и покушај да се утиче на коначан резултат избора, истиче Дрецун.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да забрана доласка званичника Србије у Покрајину док траје изборна кампања за локалне изборе представља један у низу поступака Приштине којима се отежава реализација Бриселског споразума и покушај да се утиче на коначан резултат избора.

Дрецун је за Танјуг рекао да и Брисел и Вашингтон, а "на речима и званичници из Приштине", очекују да Београд учини све да анимира српски народ на КиМ да што масовније изађе на изборе, али да се поставља питање како то може да се уради ако постоји забрана да било који српски званичник оде у Покрајину.

"Једно с другим је неспојиво. Званичници из Београда не могу да ураде оно што се од њих очекује, да анимирају Србе да изађу на изборе ако се уводи та забрана", рекао је Дрецун.

Како каже, време је да Приштина престане са "сталним провокацијама и опструкцијом реализације Бриселског споразума" и да се крене нормалним и позитивним путем, јер ће "у супротном сви имати заиста велике проблеме".

Дрецун је оценио да је данашња одлука приштинских власти, један у низу поступака Приштине којим се отежава реализација Бриселског споразума, како би се утицало на коначан резултат избора да би листа Грађанска иницијатива "Српска" добила што мање гласова.

Према његовим речима, циљ је да поједине српске листе које подржава Приштина имају већи број гласова, да би, како сматра, Приштина након избора могла да контролише заједницу српских општина.

"Тиме се стварају апсолутно нерегуларни избори и урушава се процес нормализације односа Београда и Приштине", истакао је Дрецун и додао да се никаквим забранама не може остварити нормализација односа јер то искључиво може да се уради путем договора.

Како је Дрецун рекао, деловање заменика косовског премијера Хајредина Кучија у последње време је неприхватљиво и показује да је он човек који је изван актуелног тренутка, који не схвата шта се дешава и који постаје "велики кочничар у нормализацији односа Београда и Приштине".

Кучи је раније данас изјавио да од сутра, када почиње кампања за локалне изборе на Косову, ниједном званичнику Србије неће бити дозвољен долазак на Косово.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи