Читај ми!

Дачић прети прекидом преговора с Приштином

Председник Владе Србије Ивица Дачић прекинуће учешће у преговорима с Приштином, уколико тамошње власти не буду дозвољавале српским званичницима да посећују Косово и Метохију док траје изборна кампања, пише "Политика".

Премијер Србије Ивица Дачић прекинуће учешће у преговорима с Приштином, уколико Приштина не буде дозвољавала званичницима из Србије да посећују Космет током изборне кампање, пренео је лист Политика на свом сајту.

Дачићево упозорење уследило је после одлуке приштинских власти да му забране улазак на територију Косова и Метохије, где је планирао да посети општину Штрпце.    

"Упозорио сам Брисел и амбасадоре Квинте да је одлука власти у Приштини скандалозна и да представља ударац мировном процесу", рекао је Дачић у изјави за Политику, објављено је на сајту тог листа.  

И вицепремијер Александар Вучић рекао је да је одлука Приштине ирационална и бесмислена, и да Србија не сме дозволити и трпети понижења. Међутим истакао је да је разговарао са премијером и најавио разговор и са председником државе како би био заузет јединствен став.

То је потврдио и председник српске Владе Ивица Дачић који је најавио да ће српске власти разговарати о даљим корацима и затражити мишљење Европске уније о том питању.  

"Ако ја као потписник Бриселског споразума и представници Владе који су га подржали и радили на његовој имплементацији, не можемо на Косово да одемо и позовемо Србе да изађу на локалне изборе, онда се поставља питање сврсисходности мог даљег учешћа у дијалогу", истиче Дачић.

Премијер је оценио да је овим потезом Приштине доведен у питање кредибилитет Брисела под чијим окриљем се дијалог одвија.  

Заменик косовског премијера Хајредин Кучи изјавио је да од сутра, када почиње кампања за локалне изборе на Косову, па до краја кампање 1. новембра ниједном званичнику Србије неће бити дозвољен долазак на Косово.

Косовски министар спољних послова Енвер Хоџај изјавио је да је одлука владе Косова дефинитивна и да се никако не може променити.

"Немамо више шта да додајемо ономе што је рекао заменик премијера Хајредин Кучи. Ниједан званичник Србије не може доћи на Косово док се не заврши изборна кампања", рекао је Хоџај Танјугу.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи