Жбогар: Избори на Косову важан тренутак

Локални избори на Косову могу да промене ствари набоље, рекао специјални изасланик ЕУ на Косову Самуел Жбогар, истичући да спровођење Бриселског споразума мора да се настави. Шокиран сам убиством цариника Еулекса, навео Жбогар.

Специјални изасланик Европске уније на Косову Самуел Жбогар оценио је да предстојећи локални избори на Косову представљају важан тренутак, када ствари могу да се промене набоље.

Жбогар је у интервјуу за агенцију Бета рекао да ће изборна кампања бити прилика да се народ увери да може да побољша свој живот.

Према његовим речима, Европска унија је спремна да помогне у том процесу, као и у нормализацији односа Косова и Србије.

"Мислим да смо у важном тренутку када морамо да променимо неодрживу ситуацију, посебно на северу (Косова), у важном тренутку када ствари могу да се промене набоље", рекао је Жбогар, који се нада да ће народ видети шансу да "заувек оконча застрашивања и претње из
прошлости".

Жбогар је додао да ће сада људи, посебно на северу Косова, где су Срби већина, одлучивати о својим животима, да неће Београд или Приштина одлучивати за њих, већ ће моћи да сами на изборима кажу кога желе за своје лидере.

Осврћући се на споразум Београда и Приштине од 19. априла, поновио је да је то тежак и важан споразум, искорак у односима Косова и Србије и додао да се знало да спровођење таквог споразума неће бити лако.

"Сви ми у овом процесу - и Србија, и Косово, и ЕУ - мораћемо веома да пазимо и да мотивишемо да се његово спровођење настави", рекао је Жбогар и подвукао да је спровођење споразума пресудно, док ЕУ очекује да стране спроведу споразум у доброј вери, како је договорено.

Жбогар је указао да ЕУ нема средства да наложи спровођење споразума, већ да само олакшава тај процес, али ЕУ има средства која ће користити и већ користи да "охрабри" његово спровођење.

Упитан о могућности потписивања мировног споразума Косова и Србије, Жбогар је рекао да се ради о дијалогу који ће трајати неко време.

"Вероватно ће бити постигнуто још споразума. Споразум од 19. априла зато се и зове први споразум о нормализацији односа, што указује на то да две стране имају још таквих споразума, а како ће се то окончати, да ли ће бити неки кровни споразум или мировни споразум - не знам, о томе ће две стране морати да се сложе", рекао је Жбогар.

Осврћући се на почетак рада Фонда за развој севера Косова, Жбогар је рекао да су неки елементи тог фонда већ остварени: ступа на снагу промењен закон, отворен је рачун ЕУ за средства, а сада треба именовати представнике Срба са севера и представнике Косова који ће, уз њега, бити у Управном одбору Фонда.

"До сада нисмо имали правну основу, али мислим да ће од сада ствари почети да се крећу брзо и верујем да ће јесенас Фонд бити операционалан", рекао је Жбогар и указао да се о томе сада разговара у Бриселу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи