Читај ми!

Алигрудићев амандман усвојен у Савету Европе

Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила амандман потпредседника ДСС-а Милоша Алигрудића о брисању одредбе којом се продубљује разлика између земаља чланица Савета Европе под мониторинг процедуром и оних који то нису.

Чланови Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ) усвојили су амандман потпредседника Демократске странке Србије Милоша Алигрудића о брисању одредбе којом се продубљује разлика између земаља чланица Савета Европе под мониторинг процедуром и оних који то нису, саопштено је из ДСС-а.

Тај амандман јуче су, на пленарној седници ПС СЕ у Стразбуру, подржали цела Европска демократска група и део Европске народне партије, Социјалиста и Либерала.

Алигрудић је, у договору са 38 посланика, углавном из Јединствене Русије и Конзервативне партије Велике Британије, затражио да се одбаци предлог председника Комитета за мониторинг Андреаса Херкела из Естоније да ПС СЕ сваки извештај, односно налазе известилаца ПС СЕ за поједине земље под мониторингом, у целини преда у даљу надлежност и праћење Комитету министара - делу СЕ који представља извршну власт земаља чланица.

Алигрудић је, како је саопштено из ДСС-а, навео да би се тако предложеним решењем "ионако дискриминисане земље нашле у веома тешком положају, јер би њихова судбина, односно излазак из мониторинга, зависила од мале групе људи у Комитету министара".

То, како сматра, значи да би за земље под мониторингом важила једна, а за земље ван мониторинга сасвим друга правила.

Као примере двоструких стандарда, Алигрудић је навео Русију и Естонију, о чему су у ПС СЕ говорили руски посланици.

Русији, која је под мониторингом, рекао је Алигрудић, се замера због односа према чланицама групе "Пуси Рајот" и због закона о забрани хомосексуалне пропаганде према деци, а "сумњичаво се гледа и на хапшења појединих тајкуна за које се сматра да су противници Владимира Путина".

Са друге стране, како је додао, у Естонији живи више стотина хиљада људи чији је матерњи језик руски, а који немају решено питање држављанства и самим тим ускраћен им је читав низ људских права.

"Ипак, о том питању се у Савету Европе не расправља, само зато што Естонија није земља у мониторингу", навео је Алигрудић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи