Читај ми!

Скрининг за ново поглавље

Процес експланаторног скрининга настављен је разматрањем питања у вези са поглављем 24 преговора о придруживању са ЕУ који се односе на правду, слободе и безбедност. Поглавље 24 од суштинског интереса за грађане, истакао Ружић.

У Бриселу је јутрос настављен процес експланаторног скрининга, а овај пут су то питања везана за поглавље 24 преговора о придруживању: правда, слободе и безбедност.

Министар без портфеља задужен за европинтеграције Бранко Ружић је оценио да је Србија већ сада у партнерском односу са Европском унијом и да граби крупним корацима напред.

"Ми смо отпочињањем скрининга практично променили статус. Сада смо партнери са ЕУ и грабимо крупним корацима напред", рекао је Ружић новинарима у Бриселу.

Током наредна три дана делегација, коју предводе министар Ружић и шефица тима за преговоре о придруживању Тања Мишчевић, уз помоћ стручњака из Европске комисије упознаваће са европским стандардима у областима из поглавља 24, а Ружић је истакао да је реч о питањима од суштинског значаја за грађане Србије.

Ружић је у паузи разговора у згради Комисије досадашњи ток скрининга оценио као изузетно добар.

"Треба искористити сва ова сазнања из праксе и законодавства чланица ЕУ и применити их на наш, српски пример", истакао је Ружић.

Ружић је као главне изазове са којима се Србија суочава на пољу безбедности именовао усклађивање са заједничком безбедносном политиком ЕУ, као и проблем лажних азиланата, због кога је Европски парламент прошле недеље изгласао механизам који омогућава поново увођење визног режима за земље из којих долазе азиланти.

Ружић: Србија учинила све да смањи број азиланата

"Већ нам је речено да се тај механизам не односи само на Србију", указао је Ружић, додајући да "није реч о подозрењу, него о заинтересованости јавног мњења земаља чланица да се проблем реши".

Министар је констатовао да је Србија учинила све што је могла да се број лажних азиланата смањи, и да је то дало резултате.

"То није једносмерна улица", истакао је Ружић, додајући да процедура за обраду захтева за азил у неким земљама чланица омогућава злоупотребу путем лаког стицања бенефиција.

Изражавајући оптимизам у вези са усклађивањем безбедносне политике са европским стандардима, Ружић је подсетио да Србија на том пољу блиско сарађује са ЕУ још од 2009, када је почео рад на укидању визног режима и реадмисији.

"Сарадња са ЕУ је плодотворна и није од јуче", нагласио је Ружић.

Тродневни састанак у Бриселу прилика је за делегацију Србије да чује детаљно објашњење о духу и смислу европских закона у области правде, бедбедности и слобода.

За Европску комисију то значи правду, слободу и безбедност грађана, поручује портпарол те европске институције Петар Стано.

"Како се води борба против организованог криминала, каква је контрола границе, имиграције. Тиче се свакоднвеног живота грађана. То су питања битна за владавину закона и гаранције да су права грађана на европском нивоу", каже Стано.

Вукић: МУП се спрема за европске стандарде

Државни секретар МУП-а Србије Вања Вукић, који је предводио делегацију тог министарства на скринингу, рекао је да је Европска комисија оценила да МУП озбиљно ради на успостављању европских стандарда.

Према његовим речима, МУП се озбиљно припрема за успостављање европских стандарда.

"Постоји воља и жеља да се прихвате правила, стандарди и правне норме ЕУ", рекао је Вукић новинарима.

Истакао је да се у МУП-у увелико ради на припреми европских прописа, које се "нарочито односе на делокруг који се тиче граничне полиције и борбе са хулиганима на спортским манифестацијама".

Рунда скрининга о поглављу 24 трајаће до четвртка, а следећа ће се односити на поглавље 32, које је посвећено јавним финансијама.

Експланаторни скрининг је анализа усклађености правног и економског система Србије са европским стандардима и представља припрему за формално отварање преговора о придруживању ЕУ, које се очекује најкасније у јануару следеће године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи