Читај ми!

Скупштина о легализацији

Посланици Скупштине Србије разматрали Предлог закона о легализацији. Расправу обележила полемика министра Велимира Илића и посланика Демократске странке.

19.08 - Завршено заседање Скупштине.

12.15 - Полемика Велимира Илића и посланика ДС-а о дозволама за изградњу Моста на Ади и Генералном урбанистичком плану Београда.

10.20 - Парламент наставио претрес Предлога закона о легализацији.

Скупштина Србије расправљала је о Предлогу закона о легализацији. У расправи министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић и посланици ДС-а полемисали су о томе да ли је Мост на Ади изграђен без потребних дозвола и да ли је Генерални урбанистички план Београда "највеће кривично дело".

Током скупштинске расправе о Предлогу закона о легализацији објеката министар Илић је, одговарајући посланицима ДС-а на примедбе да опструише издавање употребне дозволе за Мост на Ади како би показао да је градска власт лоша, рекао да ће дати ту дозволу када мост буде завршен.

Која комисија може да изда дозволу ако мост није завршен, добили сте рок и завршите га, поручио је Илић демократама.

Илић је додао да је "Генерални урбанистички план Београда кривично дело и да је већ поднета кривична пријава против починица", уз оцену да је у Београду највише бесправно подигнутих објеката.

Илић је истакао да је у јавној распарви био предлог једног генералног урбанистичког плана, али да је он знатно измењен када је стигао њему на потпис, јер је градска власт променила папире и убацила све што је нелегално саграђено.

Када је дошло до мене да то потпишем, прегледао сам и видео да су се, на пример, појавила гробља у Раковици, а тога није било у јавној расправи. Вратио сам вам да исправите по ономе што је било у јавној расправи и када то урадите ја ћу вам потписати", истакао је министар.

Према његовим речима, направљена је "фалш документација", где је убачено 6.000 објеката којих није било нигде, 23 хектара убачено између зграда, који су се водили као зелене површине, а грађани су тамо направили локале.

Са министром су полемисали посланици ДС-а Јанко Веселиновић и Александар Сенић, који су тврдили да је Мост на Ади грађен поптуно легално и у прилог томе навели да су средства за приступне саобрацајнице обезбеђена од Европске банке за обнову и развој.

"Мост у Београду грађен је парама Европске банке и никакв нова транша није могла да буде исплаћена док не буде претходна исплаћена, добио је привремну дозовлу, упућен је захтев вашем минстарству да се формира комисија која два месец није радила и зато није на време добио грађевиснку дозволу", рекао је Веселиновић.

Посланик Сенић указао је да је предприступне саобраћајнице финансирала Европска банка и да је немогуће да је она направила превид да финансира објекте који немају грађевинску дозволу.

У новембру прошле године послат је захтев за употребу дозволу, али је министарство није издало, јер жеите да покажете градску власт као лошу и зато опструишете и не издајете употребу дозволу за мост на Ади”, рекао је Сенић.

Он је такође упитао Илића ко је у претходном мандату био министар за капиталне инвестиције, пошто је тврдио да је у времену мандата предходне влада изграђено највише нелегалних објеката.

Илић је на крају начелне дебате поручио посланици УРС-а Верици Калановић, која је оценила да стање у грађевинарству никада није било горе, да су “политичке инвестиције убиле Србију”.

Образлажући законске предлоге, Илић је јуче рекао да ће закон трајно решити легализацију око милион и 300 хиљада нелегалних објеката.

Нова законска решења предвиђају могућност плаћања легализације на рате до 20 година, а цену и попусте одређују локалне самоуправе. 

Министар Илић је подсетио да је Уставни суд прогласио неуставним део Закона о планирању и изградњи који се односи на легализацију, јер држава не може да одређује цену легализације већ је то у искључивој надлежности локланих самоуправа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи