Глас за наставак јединствене државне политике

Важно је за кога ће Срби гласати на косовским локалним изборима због наставка јединствене државне политике, рекао је премијер Ивица Дачић. Дачић је упозорио да Срби још увек немају представника у косовској Централној изборној комисији.

Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је током посете фабрици БАТ у Врању да је веома важно за кога ће Срби гласати на локалним изборима на Косову и Метохији због наставка јединствене државне политике.

Он је оценио да је предизборна кампања почела и да је веома важно колико ће гласова добити која листа.

"Без добре координације оних који се налазе на челу локалних самоуправа на Косову и Метохији из редова српског народа ми не можемо да имамо добру и усаглашену политику која је везана за будућност. Из тог састава ће се бирати и представници Заједнице српских општина. Зато је важно да буду изабрани они који уживају поверење Београда", рекао је Дачић.

Он је подсетио да је Београд водио политичку акцију која је била "тешка и опасна" и да је свима понуђено да се формира српска листа како се не би десило да због бојкота буду изабрани неки који имају супротне ставове.

Дачић је позвао да се смире страсти и поновио да Влада Србије подржава листу која је предата и да ће учествовати у кампањи да та листа добије највећи број гласова.

Премијер је упозорио је да договор да Срби имају представника у косовској Централној изборној комисији, који је постигнут на његовом састанку са косовским премијером Хашимом Тачијем и високом предстаницом ЕУ Кетрин Ештон, још није спроведен.

Дачић је указао да у ЦИК постоји један представник Самосталне либералне странке Слободана Петровића који не жели да се повуче, "а био је договор да се повуче да би био други представник".

"Он не жели да се повуче док Петровић не разговара са представницима Владе Србије. Уопште то нисмо имали у виду када смо разговарали и то је сад потпуно илузорна ситуација. То би било као кад бих ја неком рекао да разговара са неким из Владе Србије о имплементацији нечег што смо договорили у Бриселу", приметио је премијер Србије.

Према његовим речима, читава та ситуација је само покушај да се заобиђе договор из Брисела.

Дачић је додао да очекује да се изврши притисак и да се тај договор испоштује, а да о томе већ данас разговара и радна група у Бриселу.

Премијер је говорећи о ситуацији на југу Србије рекао да треба утврдити прави број становника у том делу земље, али да још није званично на састанку Владе разматран предлог о ванредном попису у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Он је подсетио да је са Албанцима те три општине већ разговарао први потпредседник Владе Србије Александар Вучић и рекао да ће и он исто учинити.

"Јуче сам се договорио са Зораном Станковићем ( председником Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу) да такође и ја то урадим у наредне две недеље, да имамо активну позицију и да ту нема никакве дилеме коју ће политику да води Влада Србије, а са друге стране никакавих преседана не сме да буде када су националне мањине у питању", каже Дачић.

Дачић је током посете фабрици БАТ у Врању поновио да треба утврдити прави број становника на југу Србије а не стално говорити о неким, како је навео, магичним бројкама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи