Читај ми!

Пајтић о финансирању АП Војводине

Влада Војводине припремила Нацрт закона о финансирању Покрајине и очекује да тај закон буде усвојен након консултација са парламентарним странкама и Владом Србије, изјавио председник покрајинске Владе Бојан Пајтић.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић изјавио је да је Влада Војводине припремила предлог Нацрта закона о финансирању Покрајине и изразио наду да ће након консултација са парламентарним странкама и Владом Србије, тај закон бити усвојен.

Доношење тог закона неопходно је ради "испуњења уставних права грађана Војводине, јер без поштовања сопственог Устава Србија никада неће постати правна држава", рекао је Пајтић поздрављајући учеснике отворене седнице Скупштине Војводине, посвећене теми "Дунавска стратегија - нова улога региона".

Пајтић је нагласио да активна улога Војводине у сарадњи са другим подунавским регионима представља јасну подршку евроинтеграцијским процесима целе Србије.

Он је истакао да што Србија буде даље одмицала у процесу прикључивања ЕУ, као и у коришћењу потенцијала које нуди Дунавска стратегија, "то ћемо ми мање времена трошити на јалове расправе: да ли се, на пример, уставне обавезе о финансирању АП Војводине испуњавају или не".

Пајтић је подсетио да је, од свих средстава које је ЕУ наменила Србији у програмима прекограничне сарадње, Војводина привукла 87 одсто пројеката, показавши на тај начин да је лидер у тој области.

У Војводину је дошло и 45 одсто страних инвестиција у Србији, у протеклим годинама, додао је он и нагласио да Покрајина, активним и снажним учешћем у спровођењу Дунавске стратегије, жели да настави да гради своје институционалне капацитете као и привлачење инвестиција и средстава из европских фондова.

Пајтић је објаснио да је Дунавска стратегија један од значајних развојних инструмената ЕУ у наредним годинама наглашавајући да активно учествовање у њој "омогућује неразвијеним земљама као што је Србија да користећи европска средства развија своје потенцијале".

Војводина је до сада предњачила у сарадњи са европским регијама као и у конкурисању за средства из европских фондова и спремна је да понуди своја знања и другим деловима земље, закључио је Пајтић.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор напоменуо је да Дунавска стратегија "као амбиција стварања макрорегиона и уређивања односа у њему", усвојена пре нешто више од две године, представља новину.

Он је подсетио да је прошлог лета у немачком граду Улму одржана прва седница председника скупштина подунавских региона, на којој су дефинисани задаци парламената у спровођењу Дунавске стратегије, а ова седница војвођанске скупштине је први корак у реализацији обавеза.

Представница Канцеларије Владе Србије за европске интеграције Сања Кнежевић Митровић истакла је да наша земља, као кандидат за чланство у ЕУ има на располагању претприступне фондове ЕУ за остваривање бројних пројеката у оквиру Дунавске стратегије.

Посланицима покрајинске скупштине и другим учесницима седнице су, о значају и конкретним пројектима сарадње, у оквиру стратегије која окупља 14 земаља од којих пет нису чланице ЕУ, говорили координатор Савета дунавских градова и регија Петер Лангер и први градоначелник Улма Гинтер Циш.

Скупу су се обратили и директор бечког завода за урбанизам Курт Кудингер, саветник у влади немачаке покрајине Баден Виртемберга Ханс Петер Хердличка, као и други стручњаци задужени за спровођење одређених сегмената у Дунавској стратегији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи