Читај ми!

Дачић: Могућ солидарни порез за јавни сектор

Влада разматра могућност увођења солидарног пореза који би плаћали сви запослени у јавном сектору који имају велике плате, рекао премијер Ивица Дачић. Наш интерес је да што више Срба изађе на косовске изборе 3. новембра и да што више гласова добије листа иза које стоји држава Србија, поручио Дачић. У овом тренутку нема разлога за одржавање парламентарних избора, рекао премијер.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да Влада разматра могућност увођења солидарног пореза који би плаћали сви запослени у јавном сектору који имају велике плате.

"То би, на пример, значило да неко ко има плату већу од 100.000 динара треба да издвоји за солирадни пореза 10 или 12 одсто", рекао је Дачић новинарима на Мегатренд универзитету, где је присуствовао свечаности поводом почетка академске године.

Дачић је додао да је увођење солидарног пореза за сада само идеја о којој се размишља.

Како је објаснио, ако би била донета одлука о увођењу таквог пореза, плате председника Владе, потпредседника, министара, као и свих посланика, биле би на основу тога опорезоване не 10 или 12 одсто, већ 20 или 30 одсто.

"Треба да кренемо од себе, да дамо пример", рекао је Дачић и додао да такву меру "не треба сматрати арбитрарном, већ актом солидарности".

Дачић је навео и да није одушевљен идејом о увођењу солидарног пореза, али је истакао да држава мора да штеди.

Поводом доласка мисије ММФ-a у Београд, Дачић је рекао да је разлог посете сагледавање економске ситуације и давање препорука српским властима за наредни период.

"Ми желимо аранжман с ММФ-ом, а посебно са Светском банком, али не због новца, већ због кредибилитета финансијске политике", рекао је премијер и најавио да ће са представницима ММФ-а разговарати у четвртак, 3. октобра.

Додао је и да је дефицит буџета био већи него што су подаци указивали, тачније подаци нису били тачни, што је, како је навео, установио нови министар финансија Лазар Крстић, који му је изнео податак да је од 2008. године стопа задужености са око 30 одсто БДП-а порасла на готово 60.

"Тражио сам од Министарства финансија анализу зашто и колико смо се задужили, за шта смо потрошили новац, да ли је то била инвестициона потрошња или попуњавање буџета", рекао је премијер најављујући да ће до краја недеље министар финансија предложити мере које ће предочити јавности.

Србији су, према Дачићевим речима, потребни кредити, попут оног који се ових дана очекује од инвестиционог фонда из Абу Дабија, и истакао да тај новац неће бити употребљен за попуну буџета него за развојне пројекте. 

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да је циљ Владе што више запослених, јер без тога ни Србија нема будућност. "Посао и посао, то је најважнија ствар за сваког грађанина", нагласио је Дачић.

"Хоћу да створимо услове да се наши људи овде школују, заснују породице, да реше стамбено питање и живе као сав нормалан свет", рекао је премијер. 

Извесни само београдски избори

Дачић је рекао да су у овом тренутку извесни само локални избори у Београду и да не види разлоге за ванредне парламентране изборе.

Дачић је истакао да за одржавање локалних избора у Београду постоје јасни законски рокови и да се они могу очекивати у првих неколико месеци следеће године.

"Потпуно се слажем са оним што је рекао Александар Вучић, ми не размишљамо о парламентарним изборима, нема разлога за то, нема елемената неслагања или кризе који би то условили", рекао је Дачић.

Дачић је навео и да атмосфера у јавности није на страни противника Владе јер актуелна влада ужива подршку грађана, и подсетио да је Вучић говорио о евентуалном стварању атмосфере у којој би било немогуће да се ради додавши "да нико од нас у том случају није против парламентарних избора".

"Нико од нас не бежи од избора", поновио је премијер наводећи да постоје обавезе које морају да се ураде до јануара 2014. године, али и неке дугорочније, због чега, навео је, нема времена за изборе.

"Ако би се ишло на изборе, ти послови не би могли бити обављени", закључио је Дачић.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи