Читај ми!

Важно да Грчка не промени став о Косову

Веома важно да Грчка не промени став о непризнавању независности Косова, рекао премијер Ивица Дачић. Србија је, прихватајући бриселски споразум, показала велику спремност да се проблеми реше, истакао Дачић.

Премијер Ивица Дачић рекао је да је веома важно да Грчка не промени став о непризнавању независности Косова и истакао да је Србија прихватајући споразум из Брисела показала велику спремност да се проблеми реше.

"Београд сматра да је јако важно да се не промени садашњи став Грчке о независности Косова" рекао је Дачић у интервју за грчки лист То вима и нагласио да је статус Косова у разговорима под покровитељством ЕУ неутралан".

Дачић је, како наводи То вима, рекао да Србија признаје специфичност Косова и да сматра да треба нормализовати живот на том простору, али да неће променити став да неприхвата државности Косова.

"Србија није променила став у вези са тим, али све што се чини има за циљ нормализацију живота људи. За нас јесте значајно да Грчка не промени став, јер то може бити преседан за промену става и других земаља" рекао је Дачић.

Дачић је поновио да је прихватајући бриселски споразум Србија показала велику спремност да проблеме реши и подвукао да је учинила оно што је најбоље за њене интересе.

"Тако смо одлучили јер у супротном би се зауставио њен пут ка Европи. Ми сматрамо да се Србија још више уважава као члан међународне заједнице", навео је српски премијер.

Унапређење односа са Грчком

Дачић је говорећи о сарадњи две земље указао на пријатељске односе са грчким премијером Антонисом Самарасом са којим се договорио да се односи две земље унапреде.

"У том оквиру договорили смо се да се једном годишње одржава заједнички састанак на међувладином нивоу. Начелно смо се договорили да се први састанак одржи током друге половине наредне године након грчког председавања ЕУ. Можда је и симболично што ће за време грчког председавања почети преговори о уласку Србије у ЕУ", рекао је премијер Дачић.

Напоменуо је и да велики број грчких фирми послује у Србији, али да Србија жели још већи број инвестиција из Грчке.

"Око 25.000 људи је запослено у грчким фирмама и трговинска размена износи око 300 милиона евра. Желимо још већи број грчких инвестиција", закључио је Дачић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи