Глас за српске институције на Космету

Председник Томислав Николић позвао Србе да учешћем на локалним изборима дају легитимитет српским институцијама на Космету. Уколико услови за регуларне и демократске изборе не буду створени, Србија ће поново разматрати да ли у њима да учествује, навео председник.

Излазак на изборе 3. новембра значи да се српским локалним самоуправама на Косову и Метохији даје легитимитет пред међународним институцијама, саопштава председник Србије Томислав Николић. Најављује да ће држава поново разматрати да ли треба да учествује на изборима ако не буду испуњени сви демократски услови.

Централна изборна комисија у Приштини покушава да смањи број интерно расељених Срба који имају право гласа. Наиме, од 39 хиљада пријава, Секретаријат ЦИК-а у Приштини прихватио је тек нешто више од шест хиљада пријава из Србије за локалне косовске изборе.

Прекрајање бирачког списка за Београд је неприхватљиво, а председник Николић понавља мишљење који је изнео и у разговору с највишим међународним представницима.

"Уколико услови за регуларне и демократске изборе без дискриминације не буду створени, и ако свим Србима који имају право да бирају не буде омогућено да слободно и несметано гласају, Србија ће поново разматрати да ли да у њима учествује", наводи Николић.

Да је неопходно да приштинске власти испуне све што је договорено у Бриселу, што подразумева и право расељених да гласају, истиче и председник Владе Ивица Дачић.

О опструкцијама Приштине, министар без портфеља задужен за Космет Александар Вулин разговарао је са носиоцима изборних листа, кандидатима за градоначелнике са листе под називом Грађанска иницијатива "Српска" и начелницима округа.

То ће бити и тема сутрашњих разговора с представницима ОЕБС-а у Бриселу.

"Сваком је јасно да ће ових 40.000 гласова трајно променити политичку слику на Косову и Метохији и они који се боје тога раде оно што раде", каже Вулин.

"Свако интерно расељено лице има право гласа, сваки Србин на Космету има то право и захтевамо од међународне заједнице да не допусти да страх Приштине од изласка Срба на изборе надвлада право и правду", подвлачи Вулин.

"Српска" још без представника у ЦИК-у

Проблем је и то што листа "Српска", иза које стоји Влада Србије, још нема представника у Централној изборној комисији.

Кандидат за градоначелника северне Косовске Митровице Крстимир Пантић каже и да је проблем не само у тој општини, што се на спискове пријављују Албанци који тамо не живе, чиме желе да, наводи, промене етничку структуру.

"Забрињава нас покушај Албанаца да у северном делу Митровице на бирачки списак убаце велики број Албанаца који никад нису живели у Косовској Митровици", каже Пантић.

Што српских гласача буде више на изборима, то ће формирање власти у срединама где они живе бити успешније, подсећа Београд. Зато их председник Николић позива да се упишу у бирачке спискове.

"Учешћем Срба на локалним изборима на Косову и Метохији, српске локалне самоуправе добиће легалитет и легитимитет пред међународним институцијама, којима једино тако можемо да пружимо доказе о броју протераних Срба са подручја јужне покрајине", наводи Николић.

Изборна кампања почиње 4. октобра, а план још није готов. Предвиђа и посете званичника из Београда, а предизборни програм неће бити исти за сваку општину.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи